email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxare inversa

Intrebare:

Import soft pe suport CD din Canada – fara certificat de rezidenta fiscala. Valoarea softului este de 553$.

- mai platesc TVA? DVI contine taxe vamale; TVA doar pentru CD-uri? - autofacturez – la ce curs? – scriu pe factura ‘taxare inversa’?

- care este impozitul care il scad din factura pentru plata nerezidentului?

Raspuns:

Referitor la T.V.A., furnizarea de programe informatice pe suport CD se impoziteaza cu T.V.A. in vama.

Aceasta operatiune nu trebuie supusa autofacturarii, respectiv ,,taxarii inverse,, deoarece nu este un serviciu furnizat pe cale electronica, ci este un bun prezentat pe un suport material – CD. Din punct de vedere contabil, programul informatic achizitionat trebuie inregistrat la imobilizari necorporale.

Referitor la impozitul pe veniturile obtinute din Romania de persoane juridice nerezidente, trebuie sa analizati daca soft-ul achizitionat se considera sau nu redeventa. Astfel, conform Codului fiscal art. 7, pct. 28 nu se considera redeventa remuneratia in bani sau in natura platita pentru :

  • achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia;
  • achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;

Prin normele pentru aplicarea Codului fiscal s-a conturat definitia unui software care reprezinta orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare) cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).

In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea sumei de plata ca redeventa se face in functie de natura drepturilor transferate, astfel:

  • daca se transfera un drept partial dintr-un copyright pentru software, suma este o redeventa numai daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestuia ar constitui o incalcare a copyright-ului.

Exemple de transfer de drepturi pentru:

- reproducere si distribuire catre public a oricarui tip de software;

- modificarea si publicarea oricaruisoftware.

In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. Astfel, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Nu reprezinta redevente nici sumele platite pentru "drepturile de retea sau site", in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program. Suma se considera redeventa daca softul achizitionat este destinat exclusiv exploatarii programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.

daca se achizitioneaza toate drepturile dintr-un copyright pentru software, suma nu este redeventa. Se considera redeventa numai in situatia daca se foloseste sau se obtine astfel dreptul de a folosi acel software.

Se considera redeventa suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare.

In concluzie, daca soft-ul achizitionat se incadreaza la redevente, pentru veniturile platite furnizorului extern, firma dvs. are obligatia retinerii impozitului prin stopaj la sursa in cota de 15% aplicata asupra veniturilor brute (553 U.S.D. x 15% = 82,95 U.S.D.) . Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Baza de calcul a impozitului se determina prin utilizarea cursului de schimb al pietei valutare din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat. Impozitul retinut la sursa reprezinta un impozit final.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Taxare inversa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X