email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte TVA paine si taxare inversa cereale. Care sunt noile prevederi pentru societati?

TVAdeclaratia 390OMFP 1436/2013OG 16/2013taxare inversa cerealepaine

Vom vedea mai jos cum aplica o societate cu obiect de activitate tranzactionare de cereale noile prevederi ale OG 16/2013 referitoare la diminuarea TVA la 9% pentru lantul de productie si distributie a painii.

Se va vedea astfel daca sunt necesare modificarea contractelor incheiate cu specificarea exacta a codului produsului achizitionat si o informare prealabila din care sa fie stabilita destinatia acestuia.

In plus, vom vedea in ce masura va trebui prezentata distinct in declaratiile fiscale taxarea inversa cu aceasta cota.


Solutia consultantului:

Chiar daca pare o modificare formala scaderea cotei TVA de la 24% la 9%, confom OG 16/2013, ce modifica art. 140 din Codul fiscal, implicatiile sunt majore, mai ales cu privire la notiunea de paine din punctul de vedere al TVA.

Va recomandam sa analizati cu maxima atentie prevederile OMFP 1436/2013, publicat in ultimele zile ale lunii august, ce enumera situatiile in care se va recunoaste un produs paine ce se va factura cu 9% sau alt produs de panificatie, ce se va factura cu 24%.

Din punctul de vedere al contractelor existente, consideram ca modificarea acestora se impune numai daca in precedentele prevederi a existat o enumerare punctuala a procentului TVA aplicat. De exemplu, pretul este x lei plus TVA 24%. in cazul existentei anterioare a unei astfel de prevederi, consideram ca este necesar sa modificati prin act aditional pretul.

De asemenea, se impune modificarea prin act aditional a contractului, daca prevederile privind pretul au fost formulate sub forma : "pretul final inclusiv TVA este de x lei".

Din punctul de vedere al taxarii inverse, pentru achizitiile intracomunitare de produse cum sunt:

a) toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
b) faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;
c) triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00, pentru acestea procentul TVA pentru taxarea inversa va fi tot de 9%.

Din punctul de vedere al declararii taxarii inverse cu procentul de 9%, ar fi normal ca acestea sa se declare distinct in decontul de TVA 300 si in declaratia 390. Deocamdata nu sunt modificate aceste formulare, prin urmare trebuie sa urmarim modificarile legislative.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeclaratia 390OMFP 1436/2013OG 16/2013taxare inversa cerealepaine


Data aparitiei: 04 Septembrie 2013

Votati articolul "Aspecte TVA paine si taxare inversa cereale. Care sunt noile prevederi pentru societati?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X