email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Convorbire cu directorul general CECCAR despre profesia de expert contabil

Taxe si ImpoziteCECCARDaniela Vulcanexpert contabildirectivele UE

Intr-o convorbire cu ec. Daniela Vulcan, Director General al CECCAR pentru Economistul Expert, au fost atinse mai multe aspecte de actualitate in ce priveste profesia de expert contabil, fiind dezbatute si abilitatile profesionistilor din domeniul contabil de a se adapta la schimbarile legislative, tehnologice si de comunicare.

Facand referire la necesitatea implementarii cat mai corecte a noilor Directive UE in ce priveste domeniul contabil, Daniela Vulcan a mentionat:

"Suntem interesati ca reglementatorul roman sa transpuna noile reglementari in asa fel incat sa permita expertului contabil exercitarea profesiei
sale in spatiul european si in SUA. Este o problema de piata, cu tot ceea ce presupun competitia, concurenta, pentru ca si colegii de peste hotare vor avea posibilitatea sa-si exercite profesia in Romania. Exista - trebuie sa recunoastem - un fel de miraj al celor din alte state, iar, in noile conditii, expertul contabil roman are datoria sa se
perfectioneze profesional continuu, sa fie - cu adevarat - competitiv.

Tiberiu Brates: Este un deziderat ce se poate implini, evident, cu efort individual, dar - tinand seama tocmai de schimbarile la care v-ati referit - vizeaza si actiunile initiate de CECCAR
la nivel central si la nivel teritorial.

DV: Facilitam ridicarea pregatirii profesionale, inclusiv online, incurajam formele de asociere, iar experienta multor colegi atesta cat se poate de convingator ca expertii contabili romani sunt solicitati tot mai des de clienti sa acorde consultanta in domenii extrem de variate, sa ofere cu acuratete informatii pertinente, idei, solutii menite sa contracareze efectele crizei globale, sa ajute la consolidarea si extinderea afacerilor eficiente, cu accent pe intreprinderile mici si mijlocii.

Clientii, asemenea tuturor celor cu care venim in contact in plan profesional, asteapta de la expertul contabil sa le spuna simplu, deschis, ca relatie de la om la om, intr-un autentic parteneriat, cum sa interpreteze cifrele, cum sa le utilizeze pentru afaceri in vederea obtinerii de plusvaloare.

TB: De fapt, relatiile interumane sunt esentiale, chiar in conditiile actuale, ale internetului, de pilda.

DV: Viteza cu care un expert contabil trebuie sa furnizeze servicii clientilor este imensa. Nu iti permiti cand ai o problema sa pui raspunsul catre client in stand-by pentru ca el asteapta, este presat si are nevoie de solutii. Am vazut oameni care, odata ce au intrat intr-un contract cu un expert contabil in calitate de clienti, au inceput sa aiba mult mai multe pretentii decat cele prevazute in contract. De asemenea, clientii au nevoie de mai multe sugestii, de o perspectiva mult mai larga asupra propriilor afaceri. Unde sa se duca? Nu se duc la avocat, se duc la un expert contabil. Am vazut unii colegi care - pusi in fata unei asemenea solicitari – actioneaza in urmatoarea maniera: "Nu ma platesti, nu-ti furnizez serviciile suplimentare", fara sa aiba disponibili-voi furniza, iar in timp, putem sa perfectam, printr-o forma contractuala, noile prestatii".

TB: Desprind din consideratiile expuse de dumneavoastra ca "miezul" temei examinate o constituie definirea personalitatii expertului contabil, prin inter si multidisciplinaritatea
impusa de o profesie libera si liberala, deschisa permanent spre nou, spre lume, spre ceea ce reprezinta realitatea in neintrerupta ei miscare.

DV: Intr-adevar, aceasta este tema de fond si nu ezit sa spun in orice imprejurare ca ma mandresc ca sunt expert contabil. In aceasta ordine de idei, reamintesc ca, la o conferinta internationala, un mare specialist afirma ca, in momentul in care a devenit expert contabil, a simtit ca are lumea la picioare intrucat avea toate abilitatile, toate cunostintele necesare sa faca fata provocarilor generate atat de viata unei intreprinderi, cat si cele care privesc economia in ansamblu. Atunci cand vorbea despre calificarea sa, nu se prezenta ca auditor, nici in calitate de consultant fiscal la nivel european.

Pur si simplu, se mandrea ca este expert contabil si avea acea viziune despre care presedintele Toma - Dumnezeu sa-l odihneasca! - afirma: "Nu ai cum sa incepi cu acoperisul cand iti cladesti propria casa". Acoperisul este... auditorul, temelia o reprezinta expertul contabil. Expertul contabil a avut posibilitatea, prin legislatie, sa se specializeze si in calitate de auditor, insa tot ceea ce il defineste este cladit pe pregatirea si practica de baza.

TB: Structura teritoriala de care dispune CECCAR permite ca dezideratele la care va referiti dumneavoastra sa poata fi indeplinite.

DV: Asa este, avem de-a face cu o structura solida, mai nou, verificata inclusiv de Consiliul pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile, insa ceea ce vreau sa subliniez este ca pentru noi nu prezinta niciun fel de problema. in calitate de membra a acestui Consiliu, am avut in vedere ca procedurile de supraveghere sa fie intocmite pe baza prevederilor legale conferite de Ordonanta nr. 65. Am spus-o tot timpul: nu ne e frica de supraveghere, pentru ca am fost supravegheati de Ministerul Finantelor pana la preluarea acestor atributii de catre CSIPPC. CECCAR a fost totdeauna si este in continuare deschizator de drumuri. Nu cerem drept de copyright, dar ne pasa si ne dorim sa avem locul nostru de drept, care este acela de tot unitar al profesiei contabile. Actionam pe piata libera fara partizanate, inclusiv politice.

Sursa: CECCAR

Puteti consulta interviul integral in Economistul Expert.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteCECCARDaniela Vulcanexpert contabildirectivele UE


Data aparitiei: 24 Septembrie 2013

Votati articolul "Convorbire cu directorul general CECCAR despre profesia de expert contabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X