email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea metodei de amortizare. Care sunt aspectele contabile de care vom tine cont?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilemijloace fixeHG 2139/2004amortizare


Analizam mai jos cazul unei societati de consultanta care a aplicat, pana in prezent, metoda de amortizare liniara pentru autoturismele societatii.

In cursul lunii octombrie, se doreste schimbarea uneia dintre masini printr-un contract buy back. La autoturismul nou, se doreste ca amortizarea sa fie calculata in functie de numarul de kilometri parcursi, aceasta decizie fiind luata ca urmare a ofertei primite pentru masina veche, a carui valoare contabila este cu mult superioara valorii de rascumparare.

Vom stabili care este procedura prin care se poate face aceasta modificare a metodei de amortizare utilizata si daca aceasta schimbare trebuie aplicata si la autoturismul existent.

De asemenea, se va vedea in ce masura suma calculata in functie de km parcursi ca amortizare contabila va fi considerata si amortizare fiscala deductibila in limita sumei de 1500 lei.

Din punct de vedere contabil, metodele de amortizare se aplica in conformitate cu punctul 112 alin. (3) si (4) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:

"(3) Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avind conditii de utilizare identice, in functie de politica contabila adoptata.

(4) Metoda de amortizare se poate modifica doar atunci cind aceasta este determinata de o eroare in estimarea modului de consumare a beneficiilor aferente respectivei imobilizari corporale."

Din cele de mai sus rezulta ca pentru mijloacele fixe din aceeasi categorie (exemplu: mijloace de transport) trebuie aplicata aceeasi metoda de amortizare. Dar, in acelasi timp, se specifica faptul ca metoda de amortizare poate fi modificata in cazul in care apar erori in determinarea acesteia sau in cazul in care, pe parcursul utilizarii bunului, se depisteaza ca metoda aleasa nu reflecta in mod real uzura bunului  regasita in obtinerea de beneficii.

In manualul de politici contabile al firmei, intocmit conform art. 10 din OMFP 3055/2009, trebuie mentionata si metoda de amortizare aleasa de societate pentru fiecare grupa de imobilizari.

In aceleasi Reglementari, la punctul 267 alin. (1) se definesc politicile contabile ale entitatii ca fiind: "principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale."

In continuare sint exemplificate o serie de elemente care trebuie avute in vedere la stabilirea politicilor contabile, printre care si alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor.

Dar exista posibilitatea modificarii politicilor contabile stabilite de societate, posibilitate prevazuta la punctul 268:
"(1) Modificarea politicilor contabile este permisa doar daca este ceruta de lege sau are ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la operatiunile entitatii.

(2) In cazul modificarii unei politici contabile, entitatea trebuie sa mentioneze in notele explicative natura modificarii politicii contabile, precum si motivele pentru care aplicarea noii politici contabile ofera informatii credibile si mai relevante, pentru ca utilizatorii sa poata aprecia daca noua politica contabila a fost aleasa în mod adecvat, efectul modificarii asupra rezultatelor raportate ale perioadei si tendinta reala a rezultatelor activitatii entitatii."

La punctul 44 alin. (2) din Reglementari, insa, se specifica faptul ca modificarea politicilor contabile nu se face pentru anul in curs, ci numai pentru anul urmator, modificarea fiind adoptata in anul in curs:

"(2) Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepind cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar."
 
Din punct de vedere fiscal, amortizarea se determina conform art. 24 din Codul fiscal
.
La acest articol, la alin. (11) litera f) se arata ca mijloacele de transport pot fi amortizate si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice, pentru cele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2004.

In Anexa din 30 noiembrie 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobata prin HG 2139/2004, la punctul 1 din capitolul III Alte precizari, se arata ca pentru mijloacele de transport amortizarea poate fi determinata si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice, pentru cele achizitionate dupa data de 01.01.2004. In acest caz, amortizarea se determina prin raportarea valorii de intrare a mijlcoului fix la numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazute in cartile tehnice, rezultind amortizarea per kilometru sau per ora de functionare. Amortizarea lunara se determina prin inmultirea numarului de kilometri parcursi sau a numarului de ore de functionare efectuate in luna cu amortizarea per kilometru sau ora de functionare.

Tot in aceasta Anexa, la punctul 4 al capitolului I "Dispozitii generale", ultima teza se arata: "Astfel stabilita, durata normala de fucntionare a mijlocului fix ramine neschimbata pina la recuperarea integrala a valorii acestuia sau scoaterea sa din functiune".
 
Din toate cele de mai sus rezulta:

1) metoda de amortizare bazata pe numarul de kilometri parcursi, pentru noul autovehicul, se aplica doar incepind cu luna ianuarie 2014.

Pana atunci, din punct de vedere contabil, respectiv in noiembrie si decembrie, se va utiliza si inregistra in contabilitate cheltuiala pe baza metodei liniare.

2) trebuie emisa o decizie a dministratorului unitatii pentru modificarea politicilor contabile incepind cu anul urmator, modificare care consta in utilizarea metodei de amortizare in functie de numarul de kilometri in locul celei liniare, pentru autoturismul X.

Motive de modificarii sint: reflectarea cheltuielii cu amortizarea in functie de utilizarea autovehicului, bazata pe numarul de kilometri efectuati, pentru obtinerea unui rezultat contabil corect.

3) in baza acestei decizii, datata anul acesta, se va proceda la modificarea politicii contabile a unitatii, in care, la sectiunea dedicata amortizarii, se vor stipula cele prevazute in decizia administratorului.

4) din punct de vedere fiscal se observa ca nu avem restrictii privind amortizarea fiscala (amortizarea acceptata la calculul impozitului pe profit), astfel ca utilizarea metodei bazata pe numarul de kilometri se face de la data achiziitei;

5) in perioada octombrie-decembrie 2013 veti avea o amortizare contabila liniara nedeductibila si o amortizare fiscala pe numarul de kilometri deductibila fiscal, dar numai in limita celor 1500 lei lunar;

6) abia din anul 2014 veti avea egalitate intre amortizarea contabila si cea fiscala, amortizarea fiscala fiind deductibila in limita celor 1500 lei lunar.


Sursa: PortalContabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilemijloace fixeHG 2139/2004amortizare


Data aparitiei: 24 Octombrie 2013

Votati articolul "Modificarea metodei de amortizare. Care sunt aspectele contabile de care vom tine cont?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X