email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi facilitati fiscale pentru IMM-uri in primul an de la inregistrare

Taxe si ImpoziteIMM-uriintreprinderi miciSmall Business Actfinantarea IMM-urilorfacilitati fiscale


Un nou proiect de lege publicat de Ministerul Economiei are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

In principal, se urmareste imbunatatirea mai multor aspecte care tin de accesarea creditelor, competivitate si sarcinile administrative:

"Problematica IMM-urilor se situeaza in centrul agendei Uniunii Europene, recomandandu-se Statelor Membre identificarea si implementarea de solutii pentru cresterea accesului la credite, intarirea competitivitatii, reducerea sarcinilor administrative si internationalizare, considerate esentiale pentru aceasta etapa de dezvoltare a intreprinderilor europene", informeaza un comunicat emis de Ministerul Economiei.

Se doreste, totodata, transpunerea in legislatia romaneasca a Small Business Act (act comunitar ce trateaza problematica IMM-urilor), prin adoptarea unui act normativ privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, care sa permita implementarea principiilor acestuia si a masurilor de operationalizare.

Iata care sunt propunerile pe care le aduce noul proiect de act normativ:

    Efectuarea inspectiei fiscale la intreprinderile mici si mijlocii, de regula, o singura data intr-o perioada de trei ani, motivat de faptul ca aceste intreprinderi au un numar mic de personal, iar controalele frecvente creeaza dificultati in desfasurarea activitatii acestora.

    Instituirea obligativitatii evaluarii ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii prin aplicarea asa-numitului "Test IMM". Evaluarea impactului va fi insotita de propuneri de solutii alternative si/sau, dupa caz, de masuri de temperare a efectelor contrare/negative a reglementarilor propuse asupra IMM.

    Sprijinirea dezvoltarii continue a sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale (formare antreprenoriala).

    Sprijinirea si sustinerea formarii profesionale a adultilor in vederea cresterii calitatii resursei umane necesare IMM-urilor, inclusiv prin proiecte destinate formarii pentru tinerii intreprinzatori fara pregatire superioara.

    Acordarea de facilitati fiscale microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului.

    Sprijinirea nevoilor de finantare a IMM-urilor prin diverse instrumente investitionale si vehicule financiare, cum ar fi, de exemplu, retelele de investitori de tip business angels si programele nationale de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii.

    Limitarea introducerii de noi sarcini administrative/obligatii de raportare, pentru IMM, in vederea asigurarii unui mediu de afaceri prietenos, favorabil si stimulativ pentru initiativa antreprenoriala.

    Introducerea obligativitatii prezentarii in grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra IMM a raportului privind efectuarea "Testului IMM" in baza caruia grupul emite initiatorului unui aviz consultativ cu privire la oportunitatea aprobarii si aplicarii proiectului de act normativ.

    Perfectionarea cadrului administrativ organizatoric cu privire la transferul intreprinderilor mici si mijlocii.

    Clarificarea domeniilor in care se instituie si se deruleaza programe nationale destinate finantarii IMM.


Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile incepand cu 15 noiembrie 2013 la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro.


Sursa: Ministerul Economiei



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteIMM-uriintreprinderi miciSmall Business Actfinantarea IMM-urilorfacilitati fiscale


Data aparitiei: 20 Noiembrie 2013

Votati articolul "Noi facilitati fiscale pentru IMM-uri in primul an de la inregistrare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X