email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi facilitati fiscale pentru IMM-uri in primul an de la inregistrare

Taxe si ImpoziteIMM-uriintreprinderi miciSmall Business Actfinantarea IMM-urilorfacilitati fiscale


Un nou proiect de lege publicat de Ministerul Economiei are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

In principal, se urmareste imbunatatirea mai multor aspecte care tin de accesarea creditelor, competivitate si sarcinile administrative:

"Problematica IMM-urilor se situeaza in centrul agendei Uniunii Europene, recomandandu-se Statelor Membre identificarea si implementarea de solutii pentru cresterea accesului la credite, intarirea competitivitatii, reducerea sarcinilor administrative si internationalizare, considerate esentiale pentru aceasta etapa de dezvoltare a intreprinderilor europene", informeaza un comunicat emis de Ministerul Economiei.

Se doreste, totodata, transpunerea in legislatia romaneasca a Small Business Act (act comunitar ce trateaza problematica IMM-urilor), prin adoptarea unui act normativ privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, care sa permita implementarea principiilor acestuia si a masurilor de operationalizare.

Iata care sunt propunerile pe care le aduce noul proiect de act normativ:

    Efectuarea inspectiei fiscale la intreprinderile mici si mijlocii, de regula, o singura data intr-o perioada de trei ani, motivat de faptul ca aceste intreprinderi au un numar mic de personal, iar controalele frecvente creeaza dificultati in desfasurarea activitatii acestora.

    Instituirea obligativitatii evaluarii ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii prin aplicarea asa-numitului "Test IMM". Evaluarea impactului va fi insotita de propuneri de solutii alternative si/sau, dupa caz, de masuri de temperare a efectelor contrare/negative a reglementarilor propuse asupra IMM.

    Sprijinirea dezvoltarii continue a sistemului educational de promovare a culturii si competentelor antreprenoriale (formare antreprenoriala).

    Sprijinirea si sustinerea formarii profesionale a adultilor in vederea cresterii calitatii resursei umane necesare IMM-urilor, inclusiv prin proiecte destinate formarii pentru tinerii intreprinzatori fara pregatire superioara.

    Acordarea de facilitati fiscale microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului.

    Sprijinirea nevoilor de finantare a IMM-urilor prin diverse instrumente investitionale si vehicule financiare, cum ar fi, de exemplu, retelele de investitori de tip business angels si programele nationale de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii.

    Limitarea introducerii de noi sarcini administrative/obligatii de raportare, pentru IMM, in vederea asigurarii unui mediu de afaceri prietenos, favorabil si stimulativ pentru initiativa antreprenoriala.

    Introducerea obligativitatii prezentarii in grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra IMM a raportului privind efectuarea "Testului IMM" in baza caruia grupul emite initiatorului unui aviz consultativ cu privire la oportunitatea aprobarii si aplicarii proiectului de act normativ.

    Perfectionarea cadrului administrativ organizatoric cu privire la transferul intreprinderilor mici si mijlocii.

    Clarificarea domeniilor in care se instituie si se deruleaza programe nationale destinate finantarii IMM.


Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile incepand cu 15 noiembrie 2013 la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro.


Sursa: Ministerul Economiei



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteIMM-uriintreprinderi miciSmall Business Actfinantarea IMM-urilorfacilitati fiscale


Data aparitiei: 20 Noiembrie 2013

Votati articolul "Noi facilitati fiscale pentru IMM-uri in primul an de la inregistrare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X