email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare. Modificari OMFP nr. 1898 (Partea IV)

Taxe si Impozitecreantelecesionaredebitori diversiplanul de conturiportofoliu


Continuam seria articolelor incepute saptamana aceasta in ce priveste modificarile aduse de OMFP nr. 1898/2013 asupra reglementarilor contabile.

Partea a III-a acestei serii de articole, Criterii de recunoastere a imobilizarilor corporale si tratamentul contabil al cheltuielilor, poate fi consultata AICI.

Inainte de a analiza tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare, vom face cateva precizari referitoare la terenurile si cladirile reevaluate sau pentru care s-au primit subventii scoase din evidenta.

In cazul terenurilor si cladirilor care au fost reevaluate si au facut obiectul unei cedari partiale, noile prevederi stabilesc ca, la scoaterea din evidenta a acestora, diferenta din reevaluare aferenta partii cedate se considera surplus realizat din rezerve din reevaluare, corespunzator valorii contabile a terenurilor, respectiv a cladirilor, scoase din evidenta, si se evidentiaza in contul 1065 «Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare».

In cazul terenurilor si cladirilor pentru care s-au primit subventii si au facut obiectul unei cedari partiale, la scoaterea din evidenta a acestora subventia aferenta partii cedate se transfera la venituri, corespunzator valorii contabile a terenurilor, respectiv a cladirilor, scoase din evidenta.

Tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare

Potrivit prevederilor actuale, in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea nominala a creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare prin articolul contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi».

Conform noilor prevederi, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 «Debitori diversi» = 462 «Creditori diversi»). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 «Creante preluate prin cesionare»).

In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 «Alte venituri din exploatare»/analitic distinct) la data incasarii.

In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:

a) o cheltuiala (contul 654 «Pierderi din creante si debitori diversi»), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 «Alte venituri din exploatare»/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia."

La data intrarii in vigoare a acestor prevederi, pentru creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi", reprezentand creante preluate prin cesionare si evidentiate la valoarea nominala, se procedeaza astfel:

a) in scopul aducerii acestor creante de la valoare nominala la cost de achizitie, valoarea creantelor se diminueaza pana la costul de achizitie, articol contabil 654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 461 "Debitori diversi" si, concomitent, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere inregistrate in relatie cu acestea, articol contabil 496 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi" = 7814 "Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante";

b) in situatia in care nu poate fi determinat costul de achizitie al creantelor preluate prin cesionare, entitatea urmareste in continuare creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi" si evidentiate la valoarea nominala, pana la data incasarii, cedarii catre terti sau a scoaterii din evidenta a acestora, ca urmare a imposibilitatii incasarii acestora. in acest caz, entitatea evidentiaza distinct in contul 461 "Debitori diversi" creantele achizitionate pana la data de 31 decembrie 2013, recunoscute la valoarea nominala, de creantele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2014, recunoscute la cost de achizitie.

Ca urmare a acestor modificari, in Planul de conturi general se introduce un nou cont, respectiv contul 809 "Creante preluate prin cesionare" cu urmatoarea functiune:

"Contul 809 «Creante preluate prin cesionare» Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorii nominale a creantelor preluate prin cesionare.

in debitul contului 809 «Creante preluate prin cesionare» se inregistreaza valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, iar in credit, valoarea nominala a acestor creante scoase din evidenta pe masura incasarii, cedarii catre terti sau datorita imposibilitatii incasarii acestora.

Soldul contului reprezinta valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, existente la un moment dat."

Se introduce obligatia entitatilor care preiau creante sa prezinte in notele explicative la situatiile financiare anuale anumite informatii aferente creantelor preluate.

Autor: Irina Dumitrescu




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitecreantelecesionaredebitori diversiplanul de conturiportofoliu


Data aparitiei: 04 Decembrie 2013

Votati articolul "Tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare. Modificari OMFP nr. 1898 (Partea IV)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X