email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare pret de vanzare. Ce consecinte apar la recalcularea impozitului si intocmirea declaratiei rectificative?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilepreturi transferdosar preturi transferrecalculare impozitdeclaratie rectificativa
Cu privire la declararea si plata impozitului pe profit aferent urmatoarei operatiuni (efectuate intre parti afiliate) mentionam urmatoarele:

In luna iunie 2013 s-a efectuat o vanzare cladire in baza unei facturi fiscale, respectiv contract de vanzare - cumparare, impozitul fiind declarat si platit in termen (100.000 lei).

In cursul lunii noiembrie 2013 s-a constatat o eroare de pret in contractul de vanzare-cumparare, respectiv in factura aferenta acestuia.

Astfel s-a intocmit un act aditional la contractul de vanzare-cumparare in care se mentioneaza majorarea pretului de vanzare al cladirii cu o diferenta de pret (90.000 lei) si factura fiscala cu diferenta de pret respectiva (existand in acest sens si un Raport de evaluare la pretul pietei).

Vom stabili astfel daca corect sa fie declarata aceasta diferenta de pret (venit):

VARIANTA I:
la declararea impozitului pe profit aferent trimestrului IV 2013, respectiv prin declaratia 101 cu termen de depunere si plata 25.03.2014 (data constatarii erorii). De asemenea, vom vedea daca poate fi considerata o eroare aceasta operatiune, avand in vedere ca reprezinta o corectie de pret.

Sau

VARIANTA II:
depunere declaratie rectificativa (710) - a impozitului pe profit la luna iunie 2013 (luna aferenta contractului initial) si plata in luna decembrie. In urma rectificarii depuse se asteapta emiterea deciziei de stabilire a penalitatilor, dobanzilor de inarziere de catre ANAF pentru perioada 25.07.2013 - data curenta a platii (luna decembrie).

In Codul fiscal, la punctul 13 din nornmele date in aplicarea art. 19 se prevede: "Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala."

In Codul de procedura fiscala, la art. 84 sunt prevazute urmatoarele aspecte privind intocmirea si depunerea declaratiilor rectificative:

"(1) Declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabil, din proprie initiativa, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale.
(2) Declaratiile fiscale pot fi corectate ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative.
................
(5) Prin erori, in sensul prezentului articol, se intelege erori cu privire la cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor, bunurile si veniturile impozabile, precum si alte elemente ale bazei de impunere."

In normele la Codul de procedura fiscala date in aplicarea acestui articol se mentioneaza:

"81.1. Declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabili, din proprie initiativa, ori de cate ori constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative la organul fiscal competent.

81.2. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si cel care se corecteaza, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop, cu exceptia situatiei prevazute la pct. 81.3 (decontul de TVA - n.n.), precum si a impozitelor care se stabilesc de platitori prin autoimpunere sau retinere la sursa, pentru care se completeaza un formular distinct. Declaratia rectificativa va fi completata inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala."

Din textele de lege citate, rezulta foarte clar faptul ca, din punct de vedere fiscal, venitul omis, facturat ulterior unei anumite perioade fiscale, trebuie sa afecteze perioada fiscala careia ii apartinea initial.

Astfel, sub aspect fiscal, desi contabil venitul omis este inregistrat in luna noiembrie 2013, acest venit va afecta impozitul pe profit aferent lunii iunie 2013, prin recalculul in Registrul de evidenta fiscala a impozitului pe profit si prin depunerea declaratiei rectificative 710, pentru impozitul recalculat corect. Evident, acest lucru va genera accesorii de plata din 25 iulie 2013 pana la data platii, in decembrie 2013. Accesoriile le puteti calcula si vira din propria initiativa, puteti sa astepati decizia de impunere sau puteti solicita o fisa pe platitor, dupa cateva zile de la plata impozitului.

Corectia de pret este considerata eroare, in sensul Codului de procedura fiscala, fiind o eroare a bazei de impunere initiala.

Deci, veti aplica varianta II propusa de dvs.

In ceea ce priveste relatia de afiliere intre societatea vanzatoare si cea cumparatoare, daca pretul stabilit la vanzarea cladiri este un pret de piata, atunci acest fapt nu va conduce la vreo modificare a bazei de impunere de catre organele fiscale, la un eventual control.

In acest sens avem art. 11 alin. (2) din Codul fiscal:

"(2) In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei."

In Codul de procedura fiscala, la art. 79 alin. (2) se precizeaza urmatoarele aspecte legate de dosarul preturilor de transfer:

"(2) In vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Asadar, preturile tranzactiilor intre persoane afiliate se numesc preturi de transfer. Aceste preturi de transfer, intre afiliati, trebuie sa se afle la nivelul unei marje, al unui interval al preturilor de piata.

In cazul unui control, organele fiscale, daca au suspiciuni privind nivelul pretului practicat la tranzactiile dintre afiliati, solicita intocmirea dosarului preturilor de transfer, care este un document/un set de documente cu ajutorul carora societea trebuie sa-si argumenteze, sa justifice pe baza unor elemente probante ca preturile practicate sunt cele de piata (sunt cele situate intr-un interval de piata).

Daca pretul practicat este un pret real, de piata, organul fiscal nu va solicita intocmirea dosarului preturilor de transfer si nici nu va proceda la ajustarea bazei impozabile la nivelul valorii de piata.

Asadar, daca pretul de vanzare - cumparare pentru imobil este unul real, corect, de piata, fiscul nu are motiv sa ajusteze, la vanzator, baza de impozitare a impozitului pe profit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilepreturi transferdosar preturi transferrecalculare impozitdeclaratie rectificativa


Data aparitiei: 19 Decembrie 2013

Votati articolul "Majorare pret de vanzare. Ce consecinte apar la recalcularea impozitului si intocmirea declaratiei rectificative?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X