email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum determinam cifra de afaceri pentru completarea in Declaratia 097?

TVA la incasarecifra de afaceriplafondrept de deducerelivrarifacturile emise


Determinarea cifrei de afaceri se dovedeste o procedura nu tocmai usoara in contextul schimbarilor din ultimele luni. Se va vedea astfel daca cifra de afaceri de completat in declaratia 097 de catre o societate (TVA lunar) care a aplicat sistemul tot anul 2013 si care depaseste plafonul in luna decembrie 2013, se determina pentru perioada 01.01.2013-31.12.2013 prin:

- insumarea valorilor reprezentand livrari/prestari din facturile emise in aceasta perioada (inclusiv cele externe) sau prin

- insumarea valorilor reprezentand baza de impozitare din declaratiile 300 pentru aceeasi perioada pentru livrari/prestari pe teritoriul national, livrari/prestari intracomunitare si exporturi.

Incepem prin a detalia modul de calcul al plafonului cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, ce permite aplicarea sistemului de TVA la incasare.

Opinia noastra se intemeiaza pe prevederile de la art. 134^2 alin. 3 lit a) din Codul fiscal, ce stabileste ca plafonul de 2.250.000 de lei este constituit din livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile si scutite de TVA, cu drept de deducere.

In cadrul acestor activitati se regasesc vanzarile cu TVA, livrarile intracomunitare si exporturile cu drept de deducere, prestarile de servicii catre clienti din afara Romaniei, cu drept de deducere, respectiv avansuri facturate pentru astfel de activitati, pentru care nu s-a facut inca livrarea/prestarea de serviciu.

Nu se vor lua insa in calcul livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite de TVA, fara drept de deducere, cum ar fi servicii medicale, servicii de invatamant, sau vanzarea unor constructii vechi, cand nu s-a optat pentru plata TVA la acestea.

Din punct de vedere tehnic, normele de aplicare pentru acest temei normativ, regasite la pct. 16^1 alin. (4) din HG 44/2004, stabilesc faptul ca valoarea se va determina prin insumarea randurilor din decontul de TVA, ce cuprind operatii taxabile sau scutite, cu drept de deducere.

Retinem asadar ca nu se cuprind livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care nu a intervenit exigibilitatea TVA (cu TVA neexigibil). Trebuie sa va reamintim  ca aceste prevederi sunt reformulate incepand cu 01.01.2014, iar plafonul cifrei de afaceri, de la anul 2014, trebuie sa tina cont de aceste noi prevederi.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVA la incasarecifra de afaceriplafondrept de deducerelivrarifacturile emise


Data aparitiei: 23 Ianuarie 2014

Votati articolul "Cum determinam cifra de afaceri pentru completarea in Declaratia 097?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X