email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se scade stocul de marfa din impozitul pe venit la un PFA?

PFAstocul de marfavenitcod fiscalimpozit pe venitvanzarecheltuieliincasari


Clarificam, in cele ce urmeaza, in ce masura pentru un PFA stocul de marfa la 31 decembrie nu constituie cheltuiala pentru calcularea si declararea impozitului pe venit aferent anului 2013.

Mai exact, se va stabili daca pentru un PFA, neplatitor de TVA, stocul de marfuri la 31.12.2013 se scade din totalul cheltuielilor realizate in anul 2013, la calculul impozitului pe venit, in conditiile in care PFA-ul a achitat toate facturile de furnizori, stocul de marfuri din 31.12.2013 provenind din facturi achitate in 2013.

In cazul unei PFA care are efectueaza activitate comerciala din vanzari marfa, stocul de marfuri existent in unitate la 31.12.2013 (evidentiat si in listele de inventariere la sfarsitul anului, conform OMFP 2861/2009) NU SE VA CONSIDERA O CHELTUIALA  aferenta anului 2013, deci nu se va lua in calcul in stabilirea impozitului pe venitul PFA.

Art.48 alin. (1) Cod fiscal prevede ca venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Venitul brut inregistrat, in cazul dumneavostra, este reprezentat de valoarea incasarilor din vanzari marfa. La aceste sume se mai adauga si alte venituri, asa cum le enumera art.48 alin.(2) :  veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta; castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii; veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana; veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta.

Nu sunt considerate venituri brute, conform art.48 alin.(3) urmatoarele: aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati sau in cursul desfasurarii acesteia; sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice; sumele primite ca despagubiri; sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii.

Avand in vedere prevederile art.48 alin.(4) lit. a si lit.b , stocul de marfa la finele anului 2013 nu constituie o o cheltuiala aferenta veniturilor acestui exercitiu financiar, chiar daca au fost achitate facturile de provenienta a marfii integral. Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, in cazul dumneavoastra, cu privire la vanzarea marfii, sunt: sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente; sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

Faptul ca exista stoc de marfa la 31.12.2013, inseamna ca dumneavoastra nu ati obtinut venituri pentru a putea considera valoarea acestuia ca si o cheltuiala (chiar daca ati platit-o catre furnizori si chiar daca aveti facturi de provenienta a marfii). Acest stoc dumneavoastra il veti valorifica in cursul anului 2014 (momentul in care se va constitui faptul generator si exigibilitatea atat a veniturilor, cat si a cheltuielilor aferente). Cheltuiala cu vanzarea stocurilor de marfa din 31.12.2013 o veti inregistra si o veti deduce in 2014, cand veti vinde acea marfa, adica cand veti obtine si veti inregistra venitul brut afferent activitatii de comercializare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAstocul de marfavenitcod fiscalimpozit pe venitvanzarecheltuieliincasari


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2014

Votati articolul "Cand se scade stocul de marfa din impozitul pe venit la un PFA?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X