email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea biletelor de transport persoane

Intrebare:

Este corect sa inregistrez in 2006 bilete de transport persoane emise de maxi taxi, ca si factura?

Raspuns (dat in februarie 2006)

In conformitate cu prevederile art. 1 alin.(2) din Ordinul ministrului finantelor nr. 1714/2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale vor fi folosite incepand cu data de 1 ianuarie 2006 numai ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa. Fac exceptie bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, utilizate pentru justificarea taxei pe valoarea adaugata, aferenta carburantilor auto achizitionati in vederea desfasurarii activitatii si pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor cu aceste achizitii, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului.

Potrivit art.1 alin.(3) din acelasi act normativ, pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, agentii economici vor solicita furnizorilor de bunuri sau de servicii sa emita factura fiscala in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, factura, alte documente specifice aprobate prin ordine ale ministrului finantelor publice, emise in baza Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, factura fiscala pentru material lemnos sau bonul de vanzare fiscala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 427/2004 pentru aprobarea Normelor privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

Prin urmare, potrivit prevederilor mai sus mentionate, pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, nu se pot folosi, fara factura fiscala, bonurile fiscale emise de persoanele juridice care au obligatia de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999. In aceste conditii, avand in vedere faptul ca, persoanele juridice care au ca obiect de activitate transportul de persoane in regim de maxi-taxi, nu au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, potrivit O.U.G. nr. 28/1999, bonurile emise de acestia nu intra sub incidenta acestor prevederi. Astfel, acestea pot fi inregistrate in contabilitate fara factura fiscala, dar nu poate fi document justificativ pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata, pentru care este necesara factura fiscala.

Mentionam, de asemenea faptul ca, potrivit Ordinului nr. 693/2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, pentru transportul de bunuri sau persoane in regim de taxi exista factuata fiscala (cod TAXI 14-4-10/A), care este formular cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare.

Factura fiscala (cod TAXI 14-4-10/A) se intocmeste numai de catre platitorii de TVA.

1. Serveste ca:

- document justificativ de inregistrare in contabilitatea beneficiarului a cheltuielilor aferente transportului de persoane sau bunuri in regim de taxi;

- document pe baza caruia se deduce taxa pe valoarea adaugata.

2. Se intocmeste in 2 exemplare, la cererea beneficiarului de transport de persoane sau bunuri in regim de taxi;

3. Circula la beneficiar, la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor aferente si a inregistrarii acesteia in Jurnalul de cumparari (cod 14-6-17/b), in vederea deducerii taxei pe valoarea adaugata.

4. Se arhiveaza:

- exemplarul 1, la beneficiar, la compartimentul financiar-contabil;

- exemplarul 2, la unitatea prestatoare de servicii, la compartimentul financiar-contabil.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 14 Iunie 2006

Votati articolul "Inregistrarea biletelor de transport persoane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X