email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli curente. Cum verificam daca au fost inregistrate corect?

Cheltuieli curentecomisioanelecheltuieli in avansamortizaretranzactiicontul 471


Inregistrarea cheltuielilor curente in cazul unei societati care nu a desfasurat nicio activitate de la constituire va fi analizata prin cele ce urmeaza. Pe parcursul anului 2013, societatea a solicitat credite pe termen scurt, respectiv termen lung in vederea realizarii unei investitii - sera, investitie finantata partial din fonduri europene, program FEADR - masura 121.

Incepand cu 01.02.2013, societatea este platitoare de impozit microintreprindere si nu a realizat venituri, sera fiind in constructie. In schimb, societatea are cheltuieli cu comisioanele si dobanzile aferente creditelor amintite mai sus.

Intrucat aceste credite sunt pentru investitie, vom stabili care dintre cele doua variante de mai jos ar fi cea corecta, considerand ca va fi emisa o decizie de catre conducere, in vederea trecerii lor pe cheltuieli curente ulterior:

1. sa fie trecute in contul 471 "cheltuieli in avans" de unde sa fie trecute pe cheltuieli curente in primul an de functionare a serei;

2. sa fie inregistrate in valoarea investitiei si sa fie recunoscute pe cheltuieli curente pe durata de utilizare a serei, prin amortizare.

Conform principiului contabilitatii de angajamente efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente. Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
 
Astfel, prima varianta propusa de dumneavoastra nu este corecta din punct de vedere contabil intrucat aceste cheltuieli sunt aferente perioadei curente si nu pot fi trecute pe contul 471 "Cheltuieli in avans".
 
Potrivit pct.53 alin.1 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene costurile indatorarii care sunt direct atribuibile achizitiei, constructiei sau productiei unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse in costul acelui activ. De exemplu, in costurile indatorarii pot fi incluse dobanda la capitalul imprumutat pentru finantarea achizitiei, constructiei sau productiei de active cu ciclu lung de fabricatie, precum si comisioanele aferente acestor imprumuturi contractate.
 
Costurile indatorarii pot fi incluse in costurile de productie ale unui activ cu ciclu lung de fabricatie, in masura in care sunt legate de perioada de productie.

Drept urmare aveti posibilitatea de a include cheltuielile cu dobanzile si comisioanele bancare aferente imprumuturilor in valoare investitiei sau inregistrarea lor pe cheltuieli curente.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cheltuieli curentecomisioanelecheltuieli in avansamortizaretranzactiicontul 471


Data aparitiei: 14 Februarie 2014

Votati articolul "Cheltuieli curente. Cum verificam daca au fost inregistrate corect?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X