email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cei care depun declaratii fara certificare la 25 februarie nu vor plati amenda

Certificarea declaratiilor fiscalelegea 162/2012consultant fiscaldeclaratii fiscale anualecertificare



Persoanele care depun declaratiile fiscale fara certificare nu vor fi amendate. Asa cum se prevede intr-un nou comunicat emis de MFP, persoanele obligate sa depuna declaratiile certificate pana la 25 februarie nu vor fi sanctionate.

Contribuabilii prevazuti la articolul 34, alineatul 5, litera a) si litera b) din Codul fiscal, sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pana marti, 25 februarie:

-    organizatiile nonprofit (ONG);
-    cei care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura.




Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2014, ca urmare a incetarii suspendarii dispusa prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispozitiile alin. (5) al art. 83 din Codul de Procedura Fiscala care stabilesc ca:

"(5) Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea."

Fata de prevederea legala mentionata, Ministerul Finantelor Publice face precizarile de mai jos.

Codul de Procedura Fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii.

Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege.

Organul fiscal competent, potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de Procedura Fiscala, poate informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale.

Totodata, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de Procedura Fiscala. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca certificarea acestora, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, va deveni optionala.

Proiectul publicat de Finante la 20 ianuarie propunea ca certificarea sa devina optionala pentru toate declaratiile fiscale, de la 1 iunie, dar obligatorie pentru cele rectificative, care erau corectate cu 10.000 de lei.

De asemenea, pentru rectificativele care intrau in aceasta situatie, dar nu erau certificate, amenda era stabilita la min. 200 de lei si la cel mult 2% din diferenta rezultata in urma corectarii. La 14 februarie se inlocuieste prevederea privind rectificativele cu precizarea ca certificarea devine optionala.



Sursa: DGFP Valcea


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Certificarea declaratiilor fiscalelegea 162/2012consultant fiscaldeclaratii fiscale anualecertificare


Data aparitiei: 24 Februarie 2014

Votati articolul "Cei care depun declaratii fara certificare la 25 februarie nu vor plati amenda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X