email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Chiria pentru locuinte

Intrebare:

Se pot deduce cheltuielile cu chiria pentru o locuinta in care locuiesc salariatii firmei (acestia având domiciliul in alt oras, la o distanta de 300 km.)? Contractul de inchiriere este incheiat pe numele firmei. Sediul social al firmei este in localitatea unde este si locuinta inchiriata. Puteti sa dati un exemplu sau sa explicati art. 21 pct.3 lit. l din Codul fiscal – privind cheltuielile pentru functionarea, intretinerea locuintelor de serviciu in localitatea unde se afla sediul social. Cum se fac calculele?

Raspuns:

In cazul inchirierii unei locuinte pentru salariatii societatii, in cazul in care domiciliul acestora se afla in alta localitate decat sediul social al acesteia, cheltuielile cu chiria reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in baza principiului general prevazut la art. 21 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ceea ce priveste locuinta de serviciu, potrivit Legii locuintei nr.114/1996, republicata, locuinta de serviciu este locuinta destinata angajatilor persoanelor juridice, acordata In conditiile contractului de munca. Locuinta de serviciu este in proprietatea persoanei juridice si aceasta nu poate fi instrainata.

Astfel, in cazul prezentat de dvs., o locuinta inchiriata de societate pentru a fi pusa la dispozitia salariatilor nu este considerata, potrivit Legii 114/1996, locuinta de serviciu, si prin urmare, in acest caz, nu se aplica prevederile art. 21 alin. (3) lit.l) din Legea nr. 571/2003.

In ceea ce priveste determinarea cheltuielilor deductibile la calculul profitului impozabil, in situatia in care persoana juridica detine o locuinta de serviciu, consideram urmatorul exemplu:

Societatea A are in proprietate o locuinta de serviciu, respectiv un apartament cu doua camere, in suprafata de 120 mp, care a fost pus la dispozitia a 2 salariati. In trimestrul I 2006 au fost efectuate cheltuieli de intretinere si functionare a acesteia, in suma de 1000 RON.

Pentru determinarea limitei in care cheltuielile efectuate in suma de 1000 RON sunt deductibile la calculul profitului impozabil, se vor parcurge urmatoarele etape:

1. Determinarea suprafetei admise, potrivit Legii locuintei nr. 114/1996.

Astfel, potrivit anexei Legii nr. 114/1996, o locuinta cu 2 camere/2 persoane are o suprafata de 81 mp.

2. Potrivit art. 21 alin.(3) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cheltuielile pentru functionarea, Intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate In localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, sunt deductibile In limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de legea locuintei, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%. De asemenea, potrivit pct. 36 din Titlul II din H.G. nr. 44/2004, date in aplicarea art. 21 alin.(3) lit. l), in cazul locuintei de serviciu date In folosinta salariatilor cheltuielile pentru functionarea, Intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile In limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.

a) majorarea fiscala a limitei prevazute de Legea nr.114/1996 cu 10%.

81mp x 10% = 8.1 mp

81 mp + 8.1 mp = 89.1 mp

b) cheltuielile in suma 1000 RON efectuate pentru locuinta de serviciu in suprafata de 120 mp, sunt deductibile la calculul profitului impozabil, numai in limita a 89.1 mp.

c) determinarea raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective:

89.1/120 x 100 = 74.25%

d) determinarea sumei deductibile a cheltuielilor cu intretinerea si functionarea locuintei de serviciu:

1000 x 74.25% = 742.5 RON

Deci, din suma cheltuielilor efectuate cu intretinerea si functionarea locuintei de serviciu de 1000 RON, reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil suma de 742.5 RON, diferenta (1000 - 742.5 = 257.5) fiind cheltuiala nedeductibila.

 

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 14 Iunie 2006

Votati articolul "Chiria pentru locuinte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X