email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un studiu de caz privind declararea tranzactiilor in D300 si D390

declaratia 300D300D390tranzactiiachizitie intracomunitaracod validtranzactii


Pentru modalitatea de declarare in D300 si D390 a tranzactiilor, pornim de la cazul unei firme care emite o factura catre o alta firma A (non UE) si care livreaza marfa catre firma B (UE). Transportul e asigurat de firma din Romania. Vom stabili cum se va emite factura (cu TVA au fara) si cum se vor declara tranzactiile in Declaratia 300 si  Declaratia 390.

Avand in vedere ca bunurile sunt livrate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru, operatiunea reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri. Operatiunea poate fi incadrata in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal

"Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:

a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, …." numai in situatia in care sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele doua conditii:

1. cumparatorul persoana impozabila din afara UE comunica vanzatorului din Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de catre o autoritate fiscala din oricare alt stat membru, dar nu din Romania. Prin comunicarea codului de TVA, cumparatorul din afara UE isi asuma responsabilitatea achitarii TVA pentru achizitia intracomunitara a bunurilor livrate de catre firma din Romania. In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comunicat de catre cumparatorul din afara UE. In situatia in care cumparatorul nu comunica un cod valid sau codul comunicat este invalid, livrarea efectuata de catre firma din Romania nu se mai incadreaza in categoria operatiuni scutite cu drept de deducere, ci in categoria operatiunilor taxabile pentru care se colecteaza TVA si se exercita dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate pentru realizarea acestor operatiuni.

2. furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate pe teritoriul unui stat membru.

De asemenea, aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere se justifica prin urmatoarele documente reglementate prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal
si in care este mentionat, pe langa alte informatii, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- dupa caz, orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de vanzare - cumparare, documentele de asigurare.

Numai in acest caz, livrarea intracomuitara scutita cu drept de deducere a TVA se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 1 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal";

- declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul L in luna in care are loc livrarea bunurilor ca fapt generator al operatiunii.

In lipsa unui cod valid si a documentului de transport, livrarea intracomuitara de bunuri este taxabila in Romania, motiv pentru care valoarea acesteia se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 300D300D390tranzactiiachizitie intracomunitaracod validtranzactii


Data aparitiei: 05 Martie 2014

Votati articolul "Un studiu de caz privind declararea tranzactiilor in D300 si D390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X