email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati Ordin de plata in cont tranzitoriu (OPTT 2014). Descarcati ultima versiune din 3 martie

Ordin de plata2014cont tranzitoriuOPTT 2014persoane fiziceaplicatieactualizare


Va aducem la cunostinta ca aplicatia informatica pentru prelucrarea, validarea si listarea unui ordin de plata in cont tranzitoriu pentru persoane fizice conform cu OMFP nr.1801/2011 pusa la dispozitie de catre ANAF a fost actualizata in data de 03.03.2014, aceasta avand versiunea 1.0.0.

Aplicatia poate fi descarcata aici: Ordin de plata in cont tranzitoriu pentru persoane fizice (OPTT 2014)

In vederea colectarii veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, platitori de impozite, contributii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienti ai institutiilor de credit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) deschide la aceste institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, un cont tranzitoriu pentru plata obligatiilor de catre persoanele fizice, pe numele MFP.

Contul se deschide la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare, solicitare adresata MFP.

Pana la aceasta data, au incheiat conventii in acest sens cu MFP, urmatoarele institutii de credit: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si Romanian International Bank.

In contul tranzitoriu pot fi incasate sume reprezentand impozite, contributii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achita prin virament de catre clientii institutiei de credit, persoane fizice.

Conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati in care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati prin contul tranzitoriu sunt prevazute in anexa la conventia incheiata cu institutia de credit.

Pentru achitarea obligatiilor catre bugetul general consolidat platitorii persoane fizice intocmesc un ordin de plata pentru Trezorerie Statului - cont tranzitoriu (OPTT) in care se inscriu obligatoriu urmatoarele informatii:

- numarul ordinului de plata;

- suma de plata;

- numele si prenumele platitorului;

- codul numeric personal al platitorului;

- adresa platitorului;

- codul IBAN al contului platitorului;

- denumirea institutiei de credit initiatoare;

- beneficiarul;

- codul de identificare fiscala al beneficiarului;

- codul IBAN al contului tranzitoriu;

- codul contului de venituri bugetare sau de disponibilitati in care se dispune plata;

- codul numeric personal al contribuabilului, care se completeaza in situatia in care platitorul dispune plati pentru alt contribuabil.

OPTT se completeaza de catre platitori distinct pentru fiecare tip de obligatie bugetara, pe suport hartie, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de MFP, sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia de credit la care acestia isi au deschise conturile.

Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea platilor catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atat OPTT, cat si alte instrumente de plata agreate cu institutia de credit, cu conditia ca acestea sa cuprinda toate informatiile obligatorii necesare efectuarii platii prevazute in OPTT si sa respecte instructiunile cu privire la completarea acestora.

Important! Institutiile de credit nu percep comisioane pentru operatiunile de plati dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.

In contextul preluarii administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 iulie 2012 si a obligativitatii efectuarii platilor la trezoreriile la care este arondat platitorul in functie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a platii acestor contributii il constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801.

Baza legala: OMFP 1.801/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind informatiile obligatorii care se inscriu in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului prin care contribuabilii persoane fizice efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice si informatiile cuprinse in mesajul electronic de plati care se transmite in sistem informatic de catre institutiile de credit initiatoare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238/05.04.2011.



Sursa: asistenta-contribuabili.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordin de plata2014cont tranzitoriuOPTT 2014persoane fiziceaplicatieactualizare


Data aparitiei: 07 Martie 2014

Votati articolul "Noutati Ordin de plata in cont tranzitoriu (OPTT 2014). Descarcati ultima versiune din 3 martie":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X