email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care au fost concluziile conferintei organizate de Grupa de Lucru FEE Contabilitate?

CECCARconferintagrupa de lucru FEEcontabilitatestandardele IFRSobiectivele raportarii financiare

In data de 11 martie 2014 a avut loc conferinta telefonica a Grupei de lucu FEE Contabilitate. Subiectul de dezbatere l-a constituit Complexity Bulletin (Buletinul privind complexitatea situatiilor financiare) elaborat de EFRAG impreuna cu ANC (Autoritatea Franceza de Normalizare Contabila), ASCG (Comitetul German de Standarde Contabile), OIC (Organismul Italian de Contabilitate) si FRC (Consiliul Raportarii Financiare din Marea Britanie).

Publicarea acestui Buletin face parte din strategia EFRAG de a stimula dezbaterile la nivel european si conectarea partilor interesate la evolutiile proiectului de revizuire a cadrului conceptual general al IASB  FEE si-a propus sa analizeze acest Buletin si sa emita un punct de vedere comun al membrilor sai care ar putea fi util EFRAG si partenerilor sai dar si IASB in clarificarea problemei complexitatii IFRS.

Intrebarea lansata in acest Buletin este aceea daca in cadrul general conceptual al IASB este necesara introducerea unor precizari explicite privind complexitatea, dat fiind faptul ca o serie de studii realizate in ultimii ani concluzioneaza cu ingrijorarea ca situatiile financiare in conformitate cu IFRS au de venit prea complexe si, prin urmare, mai putin inteligibile pentru utilizatori.

In viziunea autorilor acestui Buletin, formula cea mai potrivita pentru a defini complexitatea este cea oferita de SEC (Securities and Echange Commission) in Final Report of the Advisory Committee on Improvements to Financial Reporting (2008):

"[...] Complexitatea in raportarea financiara se refera la dificultatea pe care o au:

a. Investitorii pentru a intelege substanta economica a tranzactiilor [...],

b. Producatorii situatiilor financiare in aplicarea adecvata a principiilor contabile [...], si

c. Alti utilizatori in auditarea, analiza si reglementarea raportarii financiare a entitatii [...]."

Mai departe, acelasi document separa complexitatea care nu poate fi evitata (unavoidable complexity) de cea care poate fi evitata (avoidable complexity).

Complexitatea care nu poate fi evitata este aceea care se justifica prin faptul ca asigura reflectarea substantei economice a tranzactiilor complexe. Tranzactii complexe presupun adesea reguli complexe.

Complexitatea care poate fi evitata este acea complexitate care nu se justifica si care ar putea fi eliminata din IFRS in beneficiul utilizatorilor  si producatorilor situatiilor financiare.

In cadrul conceptual general al IASB se face referire la complexitate in contextul discutiei privind inteligibilitatea informatiei si raportul cost-beneficii. intrebarea este daca aceste enunturi sunt suficiente iar daca nu, cum ar trebui dezvoltata in cadrul conceptual discutia privind complexitatea.
Discutiile care au avut loc in cadrul grupei de lucru s-au incheiat cu urmatoarele concluzii preliminare:


1. S-a cazut de acord ca nu este necesara includerea in cadrul conceptual general a acestor aspecte privind complexitatea deoarece precizarile existente sunt suficiente pentru a sublinia ca realitatea poate fi complexa si ca, in consecinta, situatiile financiare pot deveni mai complexe pentru a surprinde informatiia relevanta. in plus, preluarea acestor enunturi ar putea crea asteptari din partea unor utilizatori ca obiectivul IASB este acela de a simplifica standardele IFRS. Obiectivele raportarii financiare sunt enuntate in cadrul conceptual, iar simplificarea nu este unul dintre acesta.

2. S-a considerat ca nu complexitatea este problema care trebuie abordata ci intelegerea situatiilor financiare de catre utilizatori (inteligibilitatea). Cel mai adesea, o informatie este perceputa ca nefiind complexa daca este inteligibila. O informatie mai putin complexa poate fi perceputa ca fiind complexa daca nu este suficient de inteligibila.

Foarte important in acest context este nivelul de cunoastere pe care il au utilizatorii cu privire la IFRS.

3. S-a exprimat si opinia ca foarte important este modul in care standardele sunt scrise. Claritatea si suficienta exprimarilor in limba engleza sunt necesare pentru a intelege textele IFRS. in multe situatii standardele contin enunturi la nivel de principiu iar pentru a intelege si aplica aceste principii este necesara consultarea unor interpretari, indrumari, ghiduri.

4. Modelul de afacere (business model) poate reprezenta una dintre principalele cauze ale complexitatii. De exemplu, particularitatile afacerii pot influenta recunoasterea pe componente a veniturilor ce rezulta dintr-o tranzactie sau dintr-un contract.


5. Complexitatea ar putea fi redusa prin utilizarea pragului de semnificatie. Totusi, nu doar auditorul utilizeaza acest  instrument, ci si managementul entitatii. O anumita informatie mai complexa poate fi impusa de auditorul unei entitati in timp ce acelasi tip de informatie nu este cerut de auditorul altei entitati. in consecinta, aceeasi informatie complexa poate fi evitata de o entitate dar sa nu poata fi evitata de catre alta.

6. S-a cazut de acord ca aspectele privind complexitatea trebuie avute in vedere in procesul de elaborare a standardelor de catre IASB si ca acestea ar putea fi implementate in procedurile de
emitere a standardelor.

7. Din perspectiva producatorilor situatiilor financiare ar putea sa apara tentatia de a diminua complexitatea in procesul de pregatire a raportarii. Spre exemplu, daca o raportare bazata
pe modelul de afacere ar fi mai complexa se poate lua decizia de a raporta pe o baza care sa nu tina cont atat de mult de acest model.  

Conferinta s-a incheiat cu retinerea elementelor relevante de mai sus si agreate de participanti, urmand sa se procedeze la elaborarea scrisorii de comentarii a FEE care va fi inaintata catre EFRAG.

Sursa: CECCAR Bihor



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CECCARconferintagrupa de lucru FEEcontabilitatestandardele IFRSobiectivele raportarii financiare


Data aparitiei: 13 Martie 2014

Votati articolul "Care au fost concluziile conferintei organizate de Grupa de Lucru FEE Contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X