email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul si indemnizatia

Intrebare:

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la doi ani; in situatia in care sunt nascuti gemeni (2 copii), se acorda o singura data? Nu pot beneficia la cerere ambii parinti? (fiecare parinte pentru cate un copil)? Care este temeiul legal?

Raspuns (dat in martie2006)

 

Incepand cu 1 ianuarie 2006, intervin unele modificari in legislatia familiei, in ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, articolele relevante din Legea nr. 19/2000 incetandu-si aplicabilitatea. Cu toate acestea, insuficienta reglementarilor abrogate se regaseste in prevederile noii Ordonante de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, in ceea ce priveste stabilirea dreptului la indemnizatie pentru fiecare copil in cazul unei sarcini gemelare.

Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se acorda pentru fiecare dintre primele trei nasteri sau pentru primii trei copii ai persoanelor, altii decat parintii firesti, carora li se cuvin aceste drepturi. Dreptul este acordat numai pentru primele 3 nasteri. Important este cum este definita notiunea de nastere, prin nastere intelegandu-se, in temeiul art. 2 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1825/2005, aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii vii.

Cu alte cuvinte, indemnizatia de crestere a copilului se acorda in functie de numarul de nasteri, reprezentand un real dezavantaj pentru mamele care au nascut gemeni, deficienta pastrata din dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Referinta o reprezinta nasterea ca fenomen biologic, si nu numarul copiilor adusi pe lume cu ocazia nasterii, de indemnizatie putand beneficia oricare dintre parinti, optional.

Potrivit art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 1825/2005, in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii, concediul pentru cresterea copilului se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, pentru cel din urma copil. In aceasta situatie, se acorda o singura indemnizatie.

Prin urmare, in situatia suprapunerii a doua situatii de natura a genera acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, se acorda o singura indemnizatie, cu prelungirea, dupa caz, a duratei de acordare stabilita de actul normativ (ex: doi copii in varsta de pana la 2 ani, inclusiv copiii proveniti din nasteri gemelare).

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 15 Iunie 2006

Votati articolul "Concediul si indemnizatia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X