email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prelucrare bunuri primite de la societatea-mama. Atentie la operatiunile pluripartite

prelucrare bunurisocietatea-mamacontractTVAfirma-mamaprocesare


Contractele de prelucrare se supun unor reguli care atrag obligatii si beneficii de ambele parti contractante. In cadrul unui contract de prelucrare pe care o societate il are cu firma-mama din Germania, se primesc bunuri pe care firma romana le prelucreaza si pe care le trimite ulterior inapoi (se primeste materie prima pe aviz de livrare, deci nu factura si trimite inapoi materiale prelucrate, dar se factureaza doar servicii specifice, conform contractului-vechiul lohn).

Vom vedea daca marfa prelucrata poate fi trimisa unde doreste societatea-mama, deci catre un client (beneficiar final) sau catre alt prelucrator de la care marfa sa ajunga inapoi la firma-mama.

De asemenea, vom stabili si cum se va proceda in cazul in care materia prima ar ajunge la firma romana direct de la furnizorul companiei-mama.

Cazurile expuse reprezinta operatiuni pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale.

Ministerul de Finante a aprobat prin ordinul 3417/2009 instructiuni speciale pentru aplicarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru astfel de operatiuni.


                                                livinggreenmag.com

Masurile de simplificare au fost implementate pentru a evita ca operatorii economici sa se inregistreze in scopuri de TVA in mai multe state membre pentru transferuri de bunuri sau pentru achizitii intracomunitare de bunuri asimilate, in cazul in care desfasoara operatiuni pluripartite in cadrul Comunitatii.

Pentru a putea fi aplicate masurile de simplificare, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) contractorul principal:
1. este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit;
2. nu are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in statul membru in care sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale;
3. transmite codul sau de inregistrare in scopuri de TVA partii/partilor cocontractante;

b) ceilalti operatori economici implicati sunt persoane impozabile din perspectiva TVA;
c) produsele prelucrate se vor intoarce in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.
In scopul aplicarii masurilor de simplificare, nu se considera loc de sosire locul unei opriri provizorii in vederea efectuarii anumitor lucrari asupra bunurilor.

Aplicarea masurilor de simplificare este optionala pentru operatorii economici implicati in operatiuni pluripartite.

Daca partea/partile co-contractanta/co-contractante din Romania realizeaza lucrari asupra bunurilor mobile corporale se considera ca orice bun incorporat in produsul prelucrat (ambalaje sau alte bunuri utilizate in legatura directa cu produsul prelucrat) sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat.

Pentru lucrarile asupra bunurilor mobile corporale care sunt facturate de o persoana impozabila catre o alta persoana impozabila, se aplica regulile prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal pentru determinarea locului prestarii serviciului, precum si conditiile stabilite prin normele de aplicare a acestui articol.

Drept urmare, masurile de simplificare se pot aplica prin optiune doar pentru ultimele doua cazuri expuse, daca firma din Germania nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, iar bunurile prelucrate de firma dumneavoastra se vor intoarce in Germania (chiar si in cazul in care au loc opriri provizorii in Austria pentru prelucrare), indiferent din ce stat este primita materia prima supusa prelucrarii in Romania.

Oricum aplicarea sau neaplicarea masurilor de simplificare vizeaza contractorul principal (firma din Germania), care ar trebui sa se inregistreze sau nu in Romania in scopuri de TVA. In primul caz, in care nu se pot aplica masurile de simplificare firma din Germania este obligata sa se inregistreze in Romania, sa evidentieze si sa declare ca achizitie intracomunitara asimilata transferul materiilor prime.

Pentru procesatorul din Romania serviciul prestat si facturat catre firma din Germania este un serviciu neimpozabil in Romania, indiferent daca se aplica sau nu masurile de simplificare, daca sunt indeplinite doua conditii:

-    bunurile parasesc Romania dupa procesare, iar
-    clientul comunica un cod de TVA din alt stat membru decat Romania.

In concluzie, toate cele trei cazuri sunt posibile si legale, iar firma din Romania va factura serviciul fara TVA, daca sunt indeplinite cele doua conditii de mai sus.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prelucrare bunurisocietatea-mamacontractTVAfirma-mamaprocesare


Data aparitiei: 25 Martie 2014

Votati articolul "Prelucrare bunuri primite de la societatea-mama. Atentie la operatiunile pluripartite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X