email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi de transport

Intrebare:

O factura externa de marfa a fost emisa de catre furnizorul extern doar cu valoarea marfii. DVI-ul a fost intocmit pe valoarea respectiva, insa furnizorul mi-a trimis spre luare in evidenta factura de transport. Ca sa o pot plati a trebuit sa platesc 16% impozit pe operatiuni cu sediul in strainatate in loc de TVA. Ce operatiuni ar trebui sa fac suplimentar; autofacturarea este necesara in acest caz?

Raspuns (dat in februarie 2006)

 Conform prevederilor Legii nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, art. 115, lit. k, sunt impozabile in Romania veniturile din serviciile prestate in Romania, cu exceptia veniturilor incasate din transportul international si prestarile de servicii accesorii. Deci nu aveati obligatia retinerii la sursa si a virarii la bugetul general consolidat a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente. In astfel de situatii, pentru a evita eventualele interpretari eronate din partea organelor de inspectie fiscala, va recomandam ca in viitor, daca mai apar situatii de acest gen, sa solicitati transportatorului certificatul de rezidenta fiscala. Acest ceritificat va fi util deoarece in majoritatea conventiilor de evitare a dublei impuneri, la art. 8 ,,Intreprinderi de transport,, se face precizarea ca beneficiile realizate din exploatarea in trafic international a vehiculelor feroviare sau rutiere pot fi impuse numai in statul contractant unde este situat sediul conducerii efective a intreprinderii, in afara de cazul in care intreprinderea din celalalt stat isi desfasoara acolo activitatea printr-un sediu stabil. In opinia noastra, transportul de marfa nu poate fi considerat un serviciu de sine statator astfel incat sa fie supus regimului de taxare inversa prin autofacturarea contravalorii acestuia si inregistrarea in contabilitatea firmei dvs. prin formula 4426 = 4427.

In conditii normale, contravaloarea serviciilor de transport facturate de furnizorul dvs., in functie de conditia de livrare prevazuta in contract, trebuie sa intre in baza de impozitare a T.V.A. in vama si astfel sa fie supusa impozitarii T.V.A.

Taxa astfel calculata trebuie platita efectiv in vama iar in baza declaratiei vamale de import aveti posibilitatea sa va exercitati dreptul de deducere. Precizam de asemenea faptul ca valoarea transportului de marfa pe parcurs extern trebuie sa intre in costul de achizitie al marfurilor, nu in contul 624.

Astfel, consideram ca ar fi fost corect daca la primirea facturii de transport pe parcurs extern de la furnizorul dvs. ati fi revenit la biroul vamal pentru a corecta situatia data prin rectificarea declaratiei vamale de import initiala si plata efectiva a T.V.A. inclusiv accesoriile (dobani, penalitati) aferente pentru plata cu intarziere a obligatiei. Accesoriile se calculeaza pentru intervalul cuprins intre data acordarii liberului de vama conform declaratiei vamale de import initiale si data actului constatator intocmit de organele vamale la prezentarea facturii de transport a marfurilor importate.

In calitate de importator, firma dvs. are obligatia de a determina si declara valoarea corecta a marfii in vama prin prezentarea de facturi sau de alte documente de plata a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.

Conform art. 77 din L. nr. 141 din 24 iulie 1997 privind Codul vamal al Romaniei, la valoarea in vama, se adauga si urmatoarele elemente de calcul care nu au fost cuprinse in pretul bunurilor facturat de furnizorul extern:

  • cheltuielile de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana;
  • cheltuielile de incarcare, de descarcare si de manipulare ale marfurilor pe parcurs extern;
  • costul asigurarii pe parcursul extern.

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 16 Iunie 2006

Votati articolul "Facturi de transport":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X