email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Penalitati pentru neplata in termenul legal a impozitului pe salarii. Cum se vor inregistra in contabilitate?

platainspectie fiscalaimpozit pe profitinregistrari contabilepenalitaticontrol fiscal


In cele ce urmeaza, analiza pe care urmeaza sa o urmariti face referire la penalitatile aplicate pentru nerespectarea termenului de plata a impozitului pe salarii aferent anilor 2012 si 2013 lei, din care 15.000 lei pentru anul 2012 si 10.000 pentru anul 2013. Vom vedea cum se inregistreaza aceste penalizari in contabilitate in februarie 2014 si daca se vor trece pe 117 sau pe 6581. de asemenea, vom stabili daca trebuie sa se refaca Declaratia 101 pe 2012 si 2013.

Penalitati si majorari de intarziere constate de catre organele fiscale, in urma controlului fiscal, afrente anilor precedent, se vor inregistra prin urmatoarea formula contabila :
 
 117" Rezultat reportat"-analitic distict=4481"Alte datorii fata de bugetul statului - majorari"
 
Diferentele stabilite in urma unui control fiscal se inregistreaza in luna in care s-a incheiat actul administrativ fiscal, iar pentru diferentele din anul respectiv se vor face urmatoarele inregistrari contabile:
 
 
 6581 Despagubiri, amenzi si penalitati   =  4481 Alte datorii fata de bugetul statului - analitic majorari
 
Conform art. 84 din Codul de procedura fiscala coroborat cu prevederile pct. 81.1 din Normele metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala, declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabili, din proprie initiativa, ori de cate ori constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative la organul fiscal competent.
 
In fapt, diferentele suplimentare de plata stabilite de catre organele de inspectie fiscala reprezinta modalitatea de corectare a deficientelor constate generate de nerespectarea legislatiei fiscale in vigoare in perioada supusa verificarii prin emiterea deciziilor de impunere.
 
Se depun declaratii rectificative in timpul unui control fiscal, numai daca sunt impuse prin emiterea unei Dispozitii de masuri de catre organele de control.
 
Potrivit art. 5 din OPANAF 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele inscrise in declaratii nu cuprind diferentele de impozite, taxe sau contributii stabilite prin deciziile emise de organul fiscal ca urmare a actiunilor de inspectie fiscala.
 
Diferentele suplimentare de plata
stabilite ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal reprezinta cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, Acelasi regim fiscal il au si accesoriile aferente diferentelor de plata.

 Asadar, nu aveti obligatia depunerii declaratiilor rectificative pentru impozitul pe profit, daca nu a fost emisa  o decizie in acest sens, de catre organul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
platainspectie fiscalaimpozit pe profitinregistrari contabilepenalitaticontrol fiscal


Data aparitiei: 09 Aprilie 2014

Votati articolul "Penalitati pentru neplata in termenul legal a impozitului pe salarii. Cum se vor inregistra in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X