email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociere in participatie. Cum se inchide aportul in numerar?

asociere in participatienumerarcontractlegea 571bunuriinchidere aport


In cazul inchiderii asocierii, vom stabili cum se inchide aportul in numerar. Aportul in natura se restituie, astfel ca ramane sa stabilim cum se procedeaza cu aportul in bani.

Asocierile in participatiune sunt reglementate de art. 251-256 din  Codul Comercial, art. 13 lit. e), art. 28, 86 si 127 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si de alte acte normative din domeniul fiscal care impun un anumit regim juridic aplicabil acestui tip de contracte.

Asocierea in participatiune este un tip de contract special prin care doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice convin sa creeze o asociere in care sa contribuie cu anumite bunuri sau servicii in vederea exercitarii in comun a unor activitati comerciale, cu scopul de a imparti profitul obtinut. Asocierea in participatiune se constituie doar in baza contractului de asociere, nu creeaza o noua entitate juridica, drept pentru care aceasta nu beneficiaza de personalitate sau patrimoniu propriu si in consecinta nu poate dobandi drepturi sau obligatii proprii.

Singura cerinta pentru constituirea unei asocieri in participatiune este incheierea unui contract de asociere in participatiune in care sunt prevazute aporturile partilor, obligatiile lor contractuale, modul de administrare al asocierii, modul de repartizare al beneficiilor si pierderilor etc.

Contractul de asociere in participatiune inceteaza potrivit regulilor generale prevazute de Codul Comercial fara a interveni operatiunea de lichidare. La incetarea contractului de asociere partile isi recapata bunurile pe care fiecare asociat le-a adus ca aport. Contractul de asociere poate inceta la expirarea termenului stipulat, la indeplinirea scopului propus, in cazul falimentului oricaruia dintre asociati sau prin acordul partilor.

Astfel, la incetarea contractului de asociere, aportul in bani se va restitui,daca in contract nu se prevede altfel fiecarui asociat care a adus ca aport sume de bani.

Referitor  la aportul in natura, trebuie mentionat ca daca in contract nu se prevede altfel, bunurile aduse aport de asociatii participanti trec automat in proprietatea asociatului titular. Efectul poate fi insa anulat printr-o dispozitie contractuala care sa prevada ca bunurile se intorc in patrimoniul persoanelor care le-au aportat la incetarea asocierii.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociere in participatienumerarcontractlegea 571bunuriinchidere aport


Data aparitiei: 09 Aprilie 2014

Votati articolul "Asociere in participatie. Cum se inchide aportul in numerar?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X