email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Carta Drepturilor si Obligatiilor romanilor supusi verificarii fiscale s-a modificat

Verificare fiscalacontribuabil verificat fiscalCarta Drepturilor si Obligatiilorverficarii fiscaledecizie impunere


Finantele au publicat Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale modificand categoriile de persoane care pot refuza sa ofere informatii inspectorilor fiscali.

In contextul in care contribuabilul verificat poate alege, la inceputul inspectiei, care vor fi persoanele care pot oferi informatii, exista si persoane care pot refuza sa acorde aceste informatii: sotul/sotia sau alte rude ale persoanei fizice verificate, pana la gradul al III - lea.

De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii si asistentii acestor persoane, se arata in documentul publicat, citat de HotNews.ro.

Inspectorii sau autoritatile fiscale de drept pot solicita informatii de la alte autoritati, explica Adrian Benta, consultant fiscal, pentru HotNews.ro si au dreptul de a analiza documentele si alte mijloace de proba cu privire la situatia persoanei fizice si vor putea cere clarificari, explicatii suplimentare sau alte mijloace de proba de la persoana fizica verificata sau de la persoane cu care aceasta a avut sau are raporturi economice sau juridice.


Totodata, anunta consultantul fiscal Adrian Benta, atunci cand situatia o cere, autoritatea fiscala va calcula impozite suplimentare, prin metodele indirecte prevazute de Codul fiscal si va dispune masuri asiguratorii.

Durata maxima a unei verificari fiscale nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni, cand sunt necesare informatii din strainatate, anunta sursa.


Referitor la drepturile pe care le are un contribuabil persoana fizica supus verificarii fiscale, Adrian Benta aminteste urmaoarele:

-    Persoana fizica supusa verificarii fiscale are dreptul sa fie instiintata de existenta procedurii, printr-un aviz de verificare transmis in scris cu cel putin 15 zile inainte de inceperea verificarii.

-    Prin aviz, contribuabilul va fi instiintat de temeiul juridic al verificarii, de data inceperii verificarii, perioada ce va fi supusa verificarii, de posibilitatea de a solicita o singura data amanarea inspectiei si de locul desfasurarii verificarii sau alte documente relevante necesare verificarii.

-    Contribuabilul are 60 de zile la dispozitie de la comunicarea avizului de incepere a inspectiei, sub sanctiunea decaderii, sa prezinte documente justificative in vederea clarificarii situatiei fiscale.

-    La cererea scrisa a contribuabilului, verificarea fiscala se poate face si la domiciliul persoanei fizice, cand aceasta este in imposibilitatea fizica de a se deplasa sau la domiciliul persoanei ce acorda asistenta juridica daca contribuabilul este consiliat.

-    Daca contribuabilul considera insuficient termenul de 60 de zile pentru prezentarea documentelor justificative sau pentru alte clarificari relevante, acest termen poate fi prelungit cu 30 de zile o singura data.

-    Contribuabilul are dreptul de a colabora la stabilirea starii de fapt fiscale, iar la inceperea verificarii, are dreptul sa numeasca persoane care sa dea informatii.

-    Pot refuza sa dea informatii catre autoritatile fiscale sotul/sotia sau alte rude ale persoanei fizice, pana la gradul al III - lea.

Ca noutate de data aceasta, potrivit noului document,  pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele pe care le detin in legatura cu persoana fizica verificata, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii si asistentii acestor persoane. Cu exceptia preotilor, celelalte categorii profesionale pot furniza informatii cu acordul contribuabilului.

Retinem ca persoana verificata are dreptul sa fie informata cu privire la constatarile facute de autoritati, iar la final sunt prezentate si consecintele fiscale.

Totodata, noteaza consultantul, in cazul in care persoana fizica nu este de acord cu concluziile autoritatii fiscale, are dreptul sa prezinte in termen de 3 zile lucratoare, un punct de vedere. Daca in urma verificarii, rezulta o decizie de impunere, persoana fizica are dreptul sa conteste aceasta situatie in 30 de zile de la comunicare.

In ce priveste obligatiile pe care le are contribuabilul aflat in situatia de mai sus, mentionam ca persoana fizica are obligatia sa se prezinte in locul si data precizata in avizul de verificare.

Contribuabilul verificat are obligatia sa furnizeze informatii, pentru determinarea starii de fapt fiscale, sa prezinte documentele si inscrisurile pe care le detine, relevante pentru clarificarea starii fiscale.

In acelasi timp, desi autoritatea fiscala are dreptul sa efectueze cercetari la fata locului, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal, noteaza HotNews.ro, dreptul  de a patrunde in domiciliul sau in resedinta unei persoane se poate face doare cu acordul persoanei fizice sau cu autorizatia instantei de judecata.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Verificare fiscalacontribuabil verificat fiscalCarta Drepturilor si Obligatiilorverficarii fiscaledecizie impunere


Data aparitiei: 15 Aprilie 2014

Votati articolul "Carta Drepturilor si Obligatiilor romanilor supusi verificarii fiscale s-a modificat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X