email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile ONG. Cum tratam cheltuielile cu decontarea transportului?

inregistrari contabileONGdecontarea transportuluicheltuieli transportdecontare transportcontractul de voluntariat


Inregistrarile contabile necesare pentru situatia de fata sunt necesare unei asociatii de tip non-profit care nu desfasoara activitati economice. In cadrul acesteia activeaza patru voluntari carora saptamanal le sunt decontate cheltuielile cu transportul, mancarea si o alocatie saptamana din fonduri primite.

Vom vedea care este monografia contabila prin care inregistram aceste cheltuieli in contabilitate, stabilind si daca mai exista obligatii de plata catre bugetul de stat.

Contractele de voluntariat sunt incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 195/2001, republicata.

Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.

Contractul de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.

In contractul de voluntariat trebuie sa fie stipulate cel putin urmatoarele drepturi ale voluntarului:

    - desfasurarea activitatii in concordanta cu capacitatea si disponibilitatea sa;
    - asigurarea de catre organizatia gazda a desfasurarii activitatilor in conditiile legale de protectie a muncii, in functie de natura si de caracteristicile activitatii respective;
    - asigurarea de catre organizatia gazda, in conditiile prevazute de lege, impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri care decurg din natura activitatii; in lipsa asigurarii, orice daune suferite de voluntar in decursul desfasurarii activitatii de voluntariat se suporta integral de organizatia gazda, daca acestea nu au fost determinate de culpa voluntarului. Voluntarul poate renunta la acest drept. Renuntarea trebuie sa fie expresa si se exprima in scris;
    - eliberarea de catre organizatia gazda, la terminarea perioadei de voluntariat, a unui certificat nominal care sa recunoasca prestarea activitatii de voluntar, precum si experienta si aptitudinile dobandite;
    - in functie de intelegerea dintre organizatia gazda si voluntar, se poate stabili rambursarea de catre organizatia gazda, in conditiile convenite in contract, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitatii. Renuntarea de catre voluntar la acest drept echivaleaza cu un act de liberalitate.
 
            Astfel, cheltuielile necesare pentru efectuarea activitatii pot include cheltuielile cu transportul.


Aceste cheltuieli se inregistreaza ca si cheltuieli cu serviciile de transport
            624                              =                                  401
Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal                 Furnizori
 
In ceea ce priveste cheltuielile cu mancarea precum si alocarea unor sume de bani, aceste sume sunt considerate avantaje materiale, acestea reprezentand mai degraba o remunerare a activitatii prestate decat efectuarea pe baza de voluntariat.
            In locul contractelor de voluntariat ar putea fi incheiate contracte de prestari servicii.
Impozitul pe venit este, implicit, 10% conform art.52 cod fiscal, insa, contribuabilii pot opta pentru impunerea cu 16% a veniturilor, caz in care impozitul este final.

            Baza de calcul o constituie venitul brut minus contributiile sociale obligatorii retinute la sursa.
Contribuabililor care opteaza pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final li se aplica o cota de 16% asupra venitului brut.
 
 Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

    Potrivit prevederilor art. 296^21 din Codul fiscal
    cu modificarile si completarile ulterioare sunt contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate,  persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati desfașurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent.
    Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

    Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor.
    Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

    Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

    Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii (pensionarii) nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil. - art.296^21 alin.2


    Cotele de contributie  sunt:

    pentru veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale (10,5%).

   - cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5%.
 
 

    Declararea contributiilor sociale individuale se face de catre platitorul de venit, care in acest caz este asimilat angajatorului.

           
 
Inregistrarea in contabilitate a salariilor aferente
 
           621                              =                      401/ analitic distinct                  
"Cheltuieli cu colaboratorii"                 "Furnizori"
 
 

    contributia la fondul de sanatate 5,5%  x venit brut

 
401/analitic distinct               =         4314 /analitic                             
Furnizori            Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
 

    contributia de asigurari sociale 10,5%  x venit brut

 
401/ analitic distinct               =         4312                          
     Furnizori                           Contributia individuala de asigurari sociale
 
Daca persoana este  asigurata in sistemul public de pensii, (este salariat cu contract de munca sau pensionar) nu se mai retine contributia de asigurari sociale
 
 

    impozitul retinut, calculat in functie de optiunea persoanei impozabile

 
 401/analitic distinct  =         446                                             
      Furnizori                              Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
 
Contributiile se declara prin depunerea declaratiei 112  la     termenul de 25 a lunii urmatoare celei in care se plateste venitul.
 
 
            Veniturile din alte surse se impoziteaza potrivit prevederilor art. 78 si 79^1 din Codul Fiscal, prin retinerea la sursa impozitului in cota de 16%.

            Inregistrarea in contabilitate a alocatiei saptamanale trebuie sa se faca pe baza unor documente justificative.In masura in care sumele sunt cheltuite pentru realizarea activitatii acestea se vor inregistra si justifica pe baza documentelor justificative prezentate.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileONGdecontarea transportuluicheltuieli transportdecontare transportcontractul de voluntariat


Data aparitiei: 14 Aprilie 2014

Votati articolul "Inregistrari contabile ONG. Cum tratam cheltuielile cu decontarea transportului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X