email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Optiunea pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Cine aplica in 2014?

TVA la incasareoptiunesistemul TVAoptional1 ianuarie 2014notificareordinul ANAF 3.884/2013


Aplicarea sistemului TVA la incasare pentru persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei, este optionala de la 1 ianuarie 2014, prevedere instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative.

Persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplicau sistemul TVA la incasare pot solicita oricand in cursul anului 2014 sa fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente, chiar daca sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Aceasta prevedere nu se aplica in situatia persoanelor impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal in cursul anului 2014 si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, care sunt obligate sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la finele anului 2014, cu exceptia cazului in care depasesc plafonul de 2.250.000.lei.

Optiunea de iesire din sistemul TVA la incasare se exercita prin depunerea formularului 097 "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare", publicat in Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.884/2013.

Formularul 097 se depune la organul fiscal competent pentru iesirea din sistemul TVA la incasare prin optiune, intre data de 1 si 25 ale oricarei luni, de catre persoanele impozabile care aplica sistemul si care nu depasesc in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunta la aplicarea sistemului respectiv.

Organele fiscale competente opereaza radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Pana la data radierii persoanele impozabile trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare.

Atentie! Persoanele impozabile nu pot renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care depasesc plafonul de 2.250.000 lei.

Atat in cazul persoanelor impozabile care continua aplicarea sistemului TVA la incasare, cat si al celor care ies din sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum si pentru facturile emise inainte de aceasta data, in situatia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, cu respectarea prevederilor art. 134^2 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Sursa: DGFP Valcea

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVA la incasareoptiunesistemul TVAoptional1 ianuarie 2014notificareordinul ANAF 3.884/2013


Data aparitiei: 07 Mai 2014

Votati articolul "Optiunea pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Cine aplica in 2014?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X