email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile de transfer, activele necorporale: modificari! Masuri OCDE privind erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor

OCDEpreturi de transferactive necorporaleriscuricapitalcheltuielile cu dobanziletransferul profiturilor



Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ( "OCDE") a inaintat anul trecut raportul privind "Abordarea fenomenului de erodare a bazei impozabile si transferului profiturilor" (BEPS). Impreuna cu acest raport, alte sapte initiative sunt in prezent sustinute de Comisia Europeana si de FMI.

Ca termen pentru finalizarea masurilor impuse de Planul de Actiune in directia preturilor de transfer s-a impus luna septembrie 2015, anunta HotNews.ro, redand in continuare masurile pe care tara noastra le poate adopta in vederea alinierii la initiativele incluse in BEPS.

Pe scurt, rezumatul prezentat de HotNews.ro se refera la:

•    Punctul 4 - Cheltuieli cu dobanzile/cheltuieli financiare,
•    Punctul 5 - Transparenta fiscala si substanta economica,
•    Punctul 8 - Active necorporale,
•    Punctul 9 - Riscuri si capital,
•    Punctul 10 - Alte tranzactii cu risc ridicat,
•    Punctul 13 - Reexaminarea documentatiilor de preturi de transfer,
•    Punctul 14 - Eficientizarea mecanismelor de solutionare a litigiilor.

In ce priveste cheltuielile cu dobanzile/cheltuieli financiare, aceeasi sursa mentioneaza ca este vizata reducerea fenomenului de erodare a bazei impozabile prin deducerea dobanzilor si a cheltuielilor financiare.


"Legislatia fiscala romaneasca ar putea fi îmbunatatita prin adoptarea unor prevederi clare privind metodele utilizate in stabilirea pretului de piata pentru astfel de tranzactii financiare. Exemple in acest sens sunt date de tari precum Marea Britanie sau Germania, care au implementat astfel de prevederi in legislatiile nationale", noteaza HotNews.ro.

Referitor la transparenta si substanta economica, sursa amintita citeaza BEPS si mentioneaza astfel ca "autoritatile fiscale romane ar putea avea in vedere, in cadrul inspectiilor fiscale derulate, verificarea corespondentei intre aranjamentele contractuale încheiate de contribuabilii romani cu partile lor afiliate si functiile indeplinite, riscurile asumate si activele utilizate efectiv de catre entitatile parte la tranzactie".

De asemenea, precizeaza aceeasi sursa, "inspectia fiscala ar putea sa vizeze validarea analizei functionale care este parte integranta a documentatiei preturilor de transfer, cu modelul de afaceri operat de contribuabil, pentru a putea surprinde substanta tranzactiilor intra-grup".

In ceea ce priveste activele necorporale, se propune modificarea definitiei activelor necorporale astfel: "activul necorporal este un activ altul decat un activ corporal sau financiar, care poate fi detinut sau controlat pentru a fi utilizat în scopuri comerciale si al carui transfer ar fi fost compensat în cazul unei tranzactii cu entitati independente în circumstante comparabile."

Categoria de "Riscuri si capital" propune doua masuri care ar putea fi adoptate de Romania:

-   Validarea  corespondentei dintre alocarea riscurilor si capitalurilor si modelul de afaceri implementat;
-   Verificarea manierei de derulare efectiva a tranzactiilor versus alocarea contractuala a riscurilor si capitalului.

HotNews.ro reda si modificarile propuse in ce priveste alte tranzactii cu risc ridicat. Se astepata astfel sa fie continuate investigatiile asupra serviciilor intra-grup din perspectiva prestarii efective si a beneficiului adus la nivelul entitatilor din Romania.

La reexaminarea documentatiilor de preturi de transfer, Planul de Actiune BEPS propune emiterea unui formular de raportare de tara ("Country-by-Country reporting") pentru asigurarea transparentei fiscale in aria preturilor de transfer. Se astepata ca Romania sa adopte aceasta propunere.

Pentru eficientizarea mecanismelor de solutionare a litigiilor, sunt amintite instrumentele pe care cetatenii romani le au la dispozitie: procedura amiabila ce poate fi invocata in baza conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de statul roman si procedura de arbitraj care poate fi invocata în baza Conventiei Europene de Arbitraj, la care Romania a aderat în 2008.

Se mentioneaza insa ca ar fi utila o cantitate mai mare de informatii prin care sa se explice persoanelor interesate modul in care se pot initia aceste proceduri.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OCDEpreturi de transferactive necorporaleriscuricapitalcheltuielile cu dobanziletransferul profiturilor


Data aparitiei: 12 Mai 2014

Votati articolul "Preturile de transfer, activele necorporale: modificari! Masuri OCDE privind erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X