email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reparatii fara mijloc fix si investitii de modernizare. Ce tratament aplicam?

mijloc fixachizitieomfp 3055imobilizariinvestitii de modernizarelista de inventar


In cazul unei societati care doreste sa efectueaze investitii de modernizare la unele constructii care sunt proprietatea firmei, se mentioneaza ca modernizarile sunt necesare activitatii de productie si celei administrative.

Se va stabili astfel, in conditiile in care in lista de inventar a mijloacelor fixe nu exista mentionate constructiile respective (foraje puturi de apa), pentru a aduce ca plus de valoarea modernizarea, cum se pot imobiliza aceste modernizari sau care ar fi cea mai buna incadrare a acestei noi investitii in contabilitate.

Mentionam ca puturile de apa aflate in proprietatea companiei care sunt in utilizare si genereaza beneficii pentru companie trebuie inregistrate in balanta de verificare.
 
OMF 3055/2009

8.2.3. Imobilizari corporale

Recunoasterea imobilizarilor corporale
92. - (1) Imobilizarile corporale reprezinta active care:
    a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
    b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
 
Primul pas ar fi identificarea achizitiei si inregistrarea omisiunilor din contabilitate sau in lipsa acestei informatii constatarea unui plus la inventar si reflectarea corespunzatoare in contabilitate.
 
OMF 3055/2009

8.1.1. Evaluarea la data intrarii in entitate

50. - (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
    a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
    b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
    c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
    d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
Pentru activele intrate in patrimoniul ca plus de inventar, reglementarea contabila are regula clara, adica se inregistreaza prin subventii, ca un venit amanat, si se incarca un venit curent pe masura inregistrarii costului cu amortizarea.
 
OMF 3055/2009
234. -  (3) In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
237. - (2) Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii"). Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
 
Monografie contabila:

    La inventar:

21x. Puturi de apa forate        =          4754. Plusuri de inventar de natura imobilizarilor

    Lunar:

6811. Costuri cu amortizarea  =          281X. Amortizarea puturilor de apa forate
4754. Plusuri de inventar de natura imobilizarilor     =          7584. Venituri din subventii pentru investitii
 
In ceea ce priveste amortizarea aceasta trebuie stabilita de catre o comisie tehnica.
 
HG nr 2139/2004

In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
 
Modernizarea ulterioara aferenta acestor puturi se va inregistra la data receptiei ca o majorare a sumei recunoscute deja, daca sunt indeplinite criteriile mentionate in reglementarea contabila, altfel reprezinta cost al perioadei:
 
OMF 3055/2009

106. - (1) Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.

107. - (1) O entitate nu recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costurile intretinerii zilnice a elementului respectiv. Aceste costuri sunt recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt suportate. Costurile intretinerii zilnice sunt reprezentate, in principal, de costurile cu manopera si materiale consumabile. Scopul acestor cheltuieli il constituie reparatiile si intretinerea curente ale elementului de imobilizari corporale.

(2) Cheltuielile cu lucrarile de reparatii, altele decat cele mentionate la alin. (1), efectuate potrivit conditiilor tehnice de  exploatare a activelor respective, care au ca rezultat imbunatatirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatarii activelor la parametrii normali se includ in valoarea activului respectiv. Cheltuielile cu reparatiile includ, de exemplu, sumele facturate de furnizori pentru lucrarile efectuate sau valoarea manoperei si consumurilor de stocuri, amortizarea si alte cheltuieli atribuibile in cazul lucrarilor executate in regie proprie. Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.

 (3) Lucrarile de reparatii la imobilizarile corporale amortizate integral si care mai pot fi folosite majoreaza valoarea acestora, cu exceptia cheltuielilor mentionate la alin. (1).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloc fixachizitieomfp 3055imobilizariinvestitii de modernizarelista de inventar


Data aparitiei: 26 Mai 2014

Votati articolul "Reparatii fara mijloc fix si investitii de modernizare. Ce tratament aplicam?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X