email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri strainatate PFA. Cum se face plata contributiei de asigurari sociale de sanatate?

venituri strainatatePFAplata contributieiasigurari socialevenitlegea 95documentecontributii sociale


Ne intereseaza astazi sa aflam in ce masura un PFA care obtine venituri din strainatate de natura veniturilor din profesii libere este obligat sa plateasca in Romania si contributia la sanatate asupra acestor venituri dupa ce le declara prin D 201.

Conform art. 296^21 din Codul fiscal sunt considerati contribuabili la sistemul public de asigurari sociale de sanatate toate persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, care sunt considerate impozabile potrivit Codului fiscal si cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Titlul IX^2 capit. 2 din Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare nu aduc insa nicio clarificare in privinta persoanelor care realizeaza venituri din strainatate, despre ce instrumente juridice internationale este vorba (acorduri, tratate, regulamente comunitare etc.), cum se aplica prevederile din aceste instrumente si nici macar faptul ca dispozitiile din Codul fiscal se completeaza cu cele din legislatia specifica (legile nr. 263/2010 si nr. 95/2006).

De aceea, din examinarea celorlalte prevederi referitoare la stabilirea platilor anticipate cu titlu de contributii sociale si la declararea, definitivarea si plata contributiilor sociale (art. 296^24 alin. 2 si 4 si art. art. 296^25 alin. 1,2 si 4 din Codul fiscal) rezulta ca se au in vedere numai contribuabilii care realizeaza venituri in Romania si care sunt obligati sa depuna declaratii estimative de venit si declaratii anuale de venit conform art. 81 si art. 83 din Codul fiscal.

Cum depunerea declaratiei D201 pentru veniturile obtinute din strainatate (in acest caz, din exercitarea unei profesii libere prin intermediul unui sediu permanent/baza fixa in strainatate) se face in temeiul art. 90 din Codul fiscal rezulta ca veniturile declarate in temeiul acestui articol nu constituie baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Totusi, persoana care obtine veniturile din strainatate si are domiciliul in Romania are calitatea de asigurat obligatoriu in sistemul public de asigurari sociale de sanatate conform art. 211 alin. 1 lit. a din Legea nr. 95/2006 si, ca atare, trebuie sa faca dovada platii contributiei. Astfel, daca acea persoana nu obtine in Romania si alte tipuri de venituri pentru care sa fie obligata la plata CASS, atunci ar trebui sa achite contributia si pentru veniturile declarate prin declaratia D201.

De asemenea, daca persoana a obtinut veniturile din activitatea desfasurata intr-un stat membru UE, atunci intervin in discutie si prevederile regulamentelor comunitare in domeniul securitatii sociale. In temeiul acestor prevederi, in masura in care persoana respectiva nu a platit contributii sociale in statul membru unde si-a desfasurat activitatea deoarece a prezentat documentul portabil A1 eliberat de CNPAS, atunci acea persoana este obligata sa achite contributiile sociale conform legislatiei din Romania, chiar daca veniturile sunt obtinute din activitatea desfasurata intr-un alt stat membru UE.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri strainatatePFAplata contributieiasigurari socialevenitlegea 95documentecontributii sociale


Data aparitiei: 02 Iunie 2014

Votati articolul "Venituri strainatate PFA. Cum se face plata contributiei de asigurari sociale de sanatate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X