email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 300 si D 390. Cum declaram facturile pentru livrari intracomunitare?

factura stornoexpedierea de bunurilivrarea intracomunitaraDeclaratia 390decontul de TVA

Pentru o societate care a livrat produse finite catre o firma dintr-un alt stat membru cu cod valid de TVA, potrivit contractului, produsele defecte in garantie sunt restituite catre firma romana. Societatea din Romania trebuie sa restituie astfel suma aferenta si intocmeste in acest sens factura storno in baza careia a  receptionat produsele restituite si a returnat banii.

Vom stabili daca s-a procedat corect prin intocmirea facturii storno, urmand sa vedem cum se decala aceasta factura in declaratiile 300 si 390.

Normele de aplicare ale art. 138 lit. b) din Codul fiscal stabilesc o procedura clara prin care atat furnizorul cat si cumparatorul sunt obligati sa-si ajusteze regimul de TVA aferent tranzactiei refuzate.

Ajustarea regimului de TVA este permisa doar in acele cazuri strict prevazute la art. 138 C. fisc. Astfel, aplicabil spetei dvs. ar fi situatia in care a intervenit  refuzul partial privind calitatea bunurilor livrate, in conditiile in care exista un acord scris intre parti (asa cum ati precizat, contractul prezinta o asemenea clauza).

Pentru tranzactiile care se anuleaza furnizorul, daca accepta aceasta anulare, va emite o factura de stornare catre cumparator (credit note).

Conform Normelor Metodologice date in aplicarea acestui articol (partea 164^1 punctul 20.), in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.

In consecinta, este corecta emiterea facturii storno.
 
Totodata, art. 134^2 alin. (9) din Codul fiscal stipuleaza ca in cazul evenimentelor mentionate la art. 138, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
 
Prin Ordinul nr. 3417 din 21 decembrie 2009 au fost aprobate Instructiunile de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul comunitar si tratamentul fiscal al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie (Anexa 2), cu mentiunea ca aplicarea acestor masuri de simplificare este optionala.

Masurile de simplificare au fost implementate pentru a evita ca operatorii economici sa se inregistreze in scopuri de TVA in mai multe state membre pentru transferuri de bunuri sau pentru achizitii intracomunitare de bunuri asimilate, in cazul in care desfasoara operatiuni pluripartite in cadrul Comunitatii si in cazul retururilor de bunuri in spatiul comunitar.

Instructiunile de aplicare a masurilor de simplificare prezinta cateva cazuri posibile, cu titlu exemplificativ. Astfel, operatiunea efectuata de dvs. se poate incadra in exemplul prezentat la cazul nr. 5, art. 13-15 din instructiuni.

Daca nu s-ar aplica masurile de simplificare, societatea dvs.  ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania.

Cu aplicarea masurilor de simplificare:

    Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de societatea dvs. (A) catre societatea din Germania (B) si achizitia intracomunitara efectuata de aceasta (B), in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal
    sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator.

In conditiile in care se efectueaza o corectie intr-o perioada fiscala ulterioara livrarii, aceasta se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.

    Transportul sau expedierea de bunuri din statul membru 2 in statul membru 1 nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Societatea dvs.  nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania.

In consecinta, daca aplicati masurile de simplificare (situatia cel mai des intalnita in practica) veti declara , atat in Decontul de TVA , cat si Declaratia 390, aferente perioadei in care s-a efectuat corectia (data emiterii facturii storno) respectiva factura de storno cu semnul minus.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
factura stornoexpedierea de bunurilivrarea intracomunitaraDeclaratia 390decontul de TVA


Data aparitiei: 09 Iunie 2014

Votati articolul "Declaratia 300 si D 390. Cum declaram facturile pentru livrari intracomunitare?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X