email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL: Se reduce CAS-ul de la 1 octombrie 2014

Reducerea CAS1 octombriecontributiile de asigurari socialedosar fiscalconditii normale de munca


Ministerul de Finante a transmis un comunicat prin care anunta ca oficial reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se va aplica de la 1 octombrie 2014.

In aceasta privinta, a fost aprobat proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de catre angajator, masura care se va aplica incepand cu data de 1 octombrie 2014.

Conform prevederilor din proiect, se diminueaza cotele platite de angajatori in functie de conditiile de munca pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii dupa cum urmeaza:

-    de la 20,8% la 15,8% pentru conditii normale de munca;

-    de la 25,8% la 20,8% pentru conditii deosebite de munca;

-    de la 30,8% la 25,8% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.


In aceste sens,  Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice, a declarat: "Este cea mai consistenta diminuare a contributiilor de asigurari sociale aplicata pentru angajator, intr-o singura etapa, in ultimii 14 ani. Aplicarea acestei masuri va contribui la atragerea investitiilor si la stimularea muncii in Romania. Reducerea poverii fiscale asupra fortei de munca va sustine crearea de noi locuri de munca, generand efecte economice pozitive atat pentru companii, cat si pentru salariati. in esenta, stimularea ocuparii fortei de munca este cea mai buna forma de protectie sociala si de crestere a veniturilor individuale, in linie si cu recomandarile Comisiei Europene".

In plus, anunta comunicatul, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investitii cu impact asupra cresterii economice. Totodata, se asigura conditii pentru o imbunatatire a performantelor de competitivitate ale sectorului privat, in conditiile in care Romania devine mai competitiva prin costuri comparativ cu tarile din jur.

Se estimeaza, prin acelasi document, ca impactul bugetar pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicarii acestei masuri este de 4,8 miliarde de lei.

De asemenea, acelasi document anunta si masurile de compensare necesare in urma reducerii CAS:  compensarea se va face din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de catre operatorii economici pentru taxa pe constructii speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plata s-au incasat 710,4 mil lei, in conditiile in care s-a estimat ca in 2014 se vor incasa 488 de milioane de lei din impozitul pe constructii.

In anul 2015, impactul aplicarii acestei masuri va fi compensat prin: cresterea veniturilor bugetare incasate de catre ANAF ca urmare a aplicarii masurilor de eficientizare a sistemului de colectare; imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor si taxelor ce vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificarile survenite asupra Legii insolventei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor.

Alte masuri de compensare a aplicarii reducerii CAS in 2015 prezentate de MFP vizeaza:

    Operationalizarea completa a Directiei Generale Antifrauda Fiscala;

    Dezvoltarea analizei de risc generalizata la nivelul intregii activitati de administrare fiscala, in baza informatiilor de natura fiscala despre contribuabili, precum si dezvoltarea aplicatiilor  informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala, in scopul confirmarii criteriilor de risc si a furnizarii de informatii pentru analizele de risc viitoare;

    Intensificarea verificarilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedura fiscala, si relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaratiei de venit din strainatate;

    Intarirea controlului vamal;

    Continuarea simplificarii accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilitatii de accesare a informatiilor privind propriile obligatii fiscale (S.M.S., e-mail) si a platii electronice a acestora (card, S.M.S.) catre Trezorerie;

    Continuarea simplificarii declaratiilor fiscale precum si dezvoltarea declararii electronice;

    Implementarea procedurilor si dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informatii cu statele membre UE incepand cu anul 2015 in conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.

    Cresterea pe termen mediu a obligatiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de aceasta masura, ce decurg din cresterea investitiilor si crearea de noi locuri de munca.

Romania va respecta prevederile regulamentului privind consolidarea supravegherii pozitiilor bugetare si supravegherea si coordonarea politicilor economice, CE 1466/1997, referitor la reducerea deficitului bugetar pentru atingerea obiectivului pe termen mediu in anul 2015.

Anterior dezbaterii si adoptarii de catre Guvern, proiectul de lege a fost suspus consultarilor in Comisia de Dialog Social si in CES. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.



de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reducerea CAS1 octombriecontributiile de asigurari socialedosar fiscalconditii normale de munca


Data aparitiei: 19 Iunie 2014

Votati articolul "OFICIAL: Se reduce CAS-ul de la 1 octombrie 2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X