email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia operatorilor cu patrimoniu integral ori majoritar. Ce prevede OMFP 729/2014?


Regasiti mai jos OMFP nr. 729/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 41/2014 privind procedura de raportare a unor indicatori economico-financiari de catre operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale.

Acelasi ordin reglementeaza totodata si procedura de transmitere a datelor in vederea intocmirii Raportului anual conform art. 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Art. I. -

Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, si al ministrului delegat pentru buget nr. 41/2014 privind reglementarea procedurii de raportare a unor indicatori economico-financiari de catre operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale, precum si a procedurii de transmitere a datelor in vederea intocmirii Raportului anual conform art. 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 40 din 17 ianuarie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 1. -

Prevederile prezentului ordin se aplica operatorilor economici care sunt organizati si functioneaza in baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, cu modificarile ulterioare, a Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si fondurilor de garantare care primesc finantari de la bugetul de stat, pana la radierea din registrul comertului, dupa cum urmeaza:

a) regiilor autonome infiintate de stat si societatilor/ companiilor nationale, societatilor comerciale la care ponderea cumulata a capitalului detinut de stat este de peste 50% inclusiv;

b) regiilor autonome infiintate de unitatile administrativteritoriale si societatilor comerciale la care ponderea cumulata a capitalului detinut de stat si/sau de una sau mai multe unitati administrativ-teritoriale este de peste 50% inclusiv;

c) regiilor autonome si societatilor comerciale la care persoanele juridice mentionate la lit. a) si b) sau institutiile publice centrale si/sau locale sunt actionari unici sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, dupa caz;

d) institutelor nationale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, altele decat cele care functioneaza ca institutii publice;

e) fondurilor de garantare care primesc finantari de la bugetul de stat."

2. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 2. -

(1) Operatorii economici prevazuti la art. 1 au obligatia transmiterii periodice a indicatorilor economicofinanciari cuprinsi in anexele nr. 1-8 ale formularului S1001, publicat pe site-ul www.mfinante.gov.ro."

3. La articolul 3, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

Art. 3. -

(1) Listele operatorilor economici prevazuti la art. 1 se actualizeaza si se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.gov.ro, astfel:

a) lista A - lista operatorilor economici monitorizati lunar, care functioneaza la nivelul administratiei publice centrale;

b) lista B - lista operatorilor economici monitorizati trimestrial, care functioneaza la nivelul administratiei publice locale;

c) lista C - lista fondurilor de garantare care primesc finantari de la bugetul de stat;
d) lista D - lista operatorilor economici reclasificati in sectorul administratiei publice. Lista D se va actualiza anual in luna septembrie, iar in cazul in care exista operatori economici care apar pentru prima data pe lista, acestia vor efectua prima raportare pe 25 ianuarie anul urmator pentru perioada de raportare 1 ianuarie-31 decembrie anul precedent.

(2) Operatorii economici care se regasesc in mai multe liste vor raporta datele de fiecare data, la termenele prevazute la art. 4, 5 si 51, corespunzator anexelor respective."/

4. La articolul 3 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b) transmiterea datelor cuprinse in anexele nr. 1-7 ale formularului S1001 pentru operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. b)."

5. La articolul 5, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

Art. 5. -
(1) Anexele nr. 6 si 7 ale formularului S1001 se raporteaza la Ministerul Finantelor Publice de catre operatorii economici prevazuti la art. 1, astfel:

a) lunar, date preliminate - in termen de 25 de zile calendaristice de la data incheierii perioadei de raportare, de catre operatorii economici prevazuti la art. 3 alin. (1) lit. a);

b) trimestrial, date preliminate - in termen de 25 de zile calendaristice de la data incheierii perioadei de raportare, de catre operatorii economici prevazuti la art. 3 alin. (1) lit. b);

c) pentru semestrul I, date finale - pana la 25 august anul curent, de catre operatorii economici prevazuti la art. 3 alin. (1) lit. a) si b). Datele finale trebuie sa fie in concordanta cu cele din raportarile contabile semestriale, intocmite potrivit Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) anual, date finale - pana la 25 mai anul curent, de catre operatorii economici prevazuti la art. 3 alin. (1) lit. a) si b). Datele finale trebuie sa fie in concordanta cu cele din situatiile financiare anuale intocmite potrivit Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(4) Prima raportare a datelor prevazute la alin. (1) lit. a) se va efectua pana la data de 25 iunie 2014, pentru perioada de raportare 1 ianuarie - 31 mai 2014."

6. Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 51, cu urmatorul cuprins:


Art. 51. -

(1) Anexa nr. 8 a formularului S1001
se raporteaza la Ministerul Finantelor Publice trimestrial, in termen de 60 de zile calendaristice de la data incheierii perioadei de raportare de catre fondurile de garantare care primesc finantari de la bugetul de stat prevazute la art. 3 alin. (1) lit. c).

(2) Prima raportare a datelor prevazute la alin. (1) se va efectua pana la data de 25 iunie 2014, pentru perioada de raportare 1 ianuarie-31 martie 2014."

7. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 6. -

Nerespectarea prevederilor art. 4, 5 si 51 se sanctioneaza conform dispozitiilor legale in vigoare."

8. La articolul 7, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(4) Autoritatile publice tutelare ale operatorilor economici prevazuti la art. 1 vor transmite catre Ministerul Finantelor Publice datele centralizate, conform alin. (3), pana la data de 10 iunie a anului curent pentru intocmirea raportului anului precedent."

9. La articolul 7, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

(5) Directia generala management al domeniilor reglementate specific va transmite catre Directia generala de legislatie si reglementare in domeniul activelor statului datele centralizate conform alin. (3), pana la data de 10 iunie a anului curent pentru intocmirea raportului anului precedent."

10. La articolul 8, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Directia generala de sinteza a politicilor bugetare, Directia generala de legislatie si reglementare in domeniul activelor statului, Directia generala de trezorerie si datorie publica, Directia generala a tehnologiei informatiei vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin."
11. La articolul 8, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:

" (21) Orice modificare intervenita in anexele nr. 1-8 ale formularului S1001 se face la solicitarea directiilor de specialitate, cu aprobarea secretarului de stat coordonator, prin publicarea unei noi versiuni a aplicatiei informatice a formularului S1001 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Directia generala a tehnologiei informatiei actualizeaza aplicatia informatica a formularului S1001 de pe site-ul www.mfinante.gov.ro la solicitarea Directiei generale de legislatie si reglementare in domeniul activelor statului."

Art. II. -

(1) Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, si al ministrului delegat pentru buget nr. 41/2014 privind reglementarea procedurii de raportare a unor indicatori economico-financiari de catre operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale, precum si a procedurii de transmitere a datelor in vederea intocmirii Raportului anual conform art. 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile aduse prin prezentul ordin, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

(2) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
       
    Ministrul finantelor publice,
Ioana-Maria Petrescu               p. Ministrul delegat pentru buget,
                                                       Gheorghe Gherghina,
                                                       secretar de stat




de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 23 Iunie 2014

Votati articolul "In atentia operatorilor cu patrimoniu integral ori majoritar. Ce prevede OMFP 729/2014?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X