email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 40/2014 permite esalonarea pentru dobanzi si penalitatile de intarziere

esalonarea la plataOUG 40/2014dobanzilepenalitati de intarziere


Potrivit celei mai noi ordonante - OUG 40/2014 - publicate la 23 iunie in Monitorul Oficial, se modifica mai multe reglementari cu privire la esalonarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere, precum si alte aspecte referitoare la recuperarea creantelor.

Astfel, sunt incluse in categoria acelor obligatii care pot fi esalonate si dobanzile si penalitatile de intarziere. Sunt prevazute, asadar, obligatiile fiscale pentru care se acorda esalonarea la plata, fiind modificate mai multe articole din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata si nu numai.

Prin noile prevederi se propune includerea creantelor stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in sfera de aplicare a esalonarilor la plata, astfel incat vor constitui obiect al esalonarii toate obligatiile de plata existente in evidenta organului fiscal la data emiterii certificatului de atestare fiscala, aceasta masura reprezentand o relaxare a conditiilor de acordare si mentinere a esalonarii si asigurand evitarea executarii contribuabililor viabili din punct de vedere economic, mentinerea lor in activitate si, implicit, pastrarea locurilor de munca, precum si completarea dispozitiilor referitoare la modificarea deciziei de esalonare la plata.

In continutul OUG  nr. 29/2011 sunt efectuate mai multe modificari, dintre care amintim si obligatiile fiscale care pot fi esalonate:

10. La articolul 101 alineatul (1), dupa litera d) se introduc patru noi litere, literele e) , f) , g) și h) , cu urmatorul cuprins:

e) obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu termene de plata incepand cu data comunicarii deciziei de esalonare la plata;

f) diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative;

 g) creantele stabilite de alte organe decat cele prevazute la art. 1 si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in situatia in care transmiterea creantelor se efectueaza pe perioada derularii esalonarii la plata;

h) obligatiile fiscale ramase nestinse dupa solutionarea deconturilor potrivit art. 6 alin. (4);

Sunt aduse si completari referitoare la garantiile constituite de contribuabili odata cu esalonarea la plata astfel ca daca sumele ramase din esalonarea la plata sunt mai mici decat limitele de 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice, organul fiscal va elibera garantiile.

Prin OUG nr. 40/2014 sunt reglementate si conditiile pe care contribuabilii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de esalonarea la plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere:

Contribuabilii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au esalonari la plata in derulare pot beneficia, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, de esalonarea creantelor stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, inscrise in certificatul de atestare fiscala emis in scopul acordarii esalonarilor la plata, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a)aceste sume sunt nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare si nu s-a implinit termenul de 180 de zile de la data comunicarii acesteia;

b)depun cererea de acordare a esalonarii la plata pana la implinirea termenului prevazut la lit. a).

Contribuabilii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au esalonari la plata in derulare pot beneficia, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, de esalonarea creantelor stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru care au fost comunicate somatii anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia amenzilor de orice fel care se fac venit la bugetul de stat, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) nu s-a implinit termenul de 180 de zile de la data comunicarii somatiei;

b) depun cererea de acordare a esalonarii la plata pana la implinirea termenului prevazut la lit. a).

In ceea ce priveste contribuabilii care, la 23 iunie, au solicitat mentinerea unei esalonari la plata a carei valabilitate a fost pierduta pot solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale exigibile intre data pierderii valabilitatii esalonarii la plata si data depunerii cererii de mentinere a esalonarii, sunt redate prin OUG 40/2014 urmatoarele conditii:

a) nu s-a implinit termenul de 90 de zile de la data comunicarii deciziei de mentinere a valabilitatii esalonarii;

b) depun cererea de acordare a esalonarii la plata pana la implinirea termenului prevazut la lit. a).
 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
esalonarea la plataOUG 40/2014dobanzilepenalitati de intarziere


Data aparitiei: 24 Iunie 2014

Votati articolul "OUG nr. 40/2014 permite esalonarea pentru dobanzi si penalitatile de intarziere":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X