email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spunem adio inspectiei fiscale asa cum o stim? Codul de procedura fiscala schimba regulile

Inspectia fiscalacodul de procedura fiscalaplatitorulmetode de controlcontrolul fiscalavizul de inspectie


Aflat inca in dezbatere publica, noul proiect privind Codul de procedura fiscala in forma rescrisa aduce o serie de reglementari noi referitoare la obligatiile contribuabililor, dar si ale platitorilor, cu privire la inspectia fiscala.

De asemenea, sunt clarificate mai multe aspecte care tin atat de controlul inopinat, cat si de alte metode de verificare a situatiei fiscale personale. Aceste reglementari referitoare la controlul fiscal sunt incluse intr-un capitol distinct, respectiv Titlul VI - Controlul fiscal.

In primul rand, noile reglementari includ in categoria obligatiilor aduse de inspectia fiscala si platitorul, asa cum se poate observa din prima parte a prevederilor care descriu masurile de verificare pe care le presupune inspectia fiscala:


(2) In scopul efectuarii inspectiei fiscale, organele de inspectie fiscala procedeaza la:

a) examinarea documentelor aflate in dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului;

b) verificarea concordantei dintre datele din declaratiile fiscale cu cele din evidenta contabila a
contribuabilului/platitorului;

c) analiza si evaluarea informatiilor fiscale, in vederea confruntarii declaratiilor fiscale cu informatiile proprii sau din alte surse si, dupa caz, a descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legislatiei fiscale;

d) verificarea, constatarea si investigarea fiscala a actelor si faptelor rezultand din activitatea
contribuabilului/platitorului supus inspectiei sau altor persoane privind legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale, corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor prevazute de legislatia fiscala si contabila;




Care sunt noile forme de inspectie fiscala?

Inspectia fiscala este definita mai clar si sunt facute mici adnotari cu privire la unele metode de control. Sunt redate mai jos clarificarile incluse in Codul de procedura fiscala rescris, cu privire la formele de inspectie fiscala care pot fi:

a) inspectia fiscala generala, care reprezinta activitatea de verificare a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce revin unui contribuabil/platitor, pentru o perioada de timp determinata;

b) inspectia fiscala partiala, care reprezinta activitatea de verificare a uneia sau mai multor obligatii fiscale precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, ce revin unui contribuabil/platitor pentru o perioada de timp determinata.


(2) Organul de inspectie fiscala decide asupra efectuarii unei inspectii fiscale generale sau partiale,
precum si a perioadei fiscale verificate, pe baza analizei de risc.

(3) Inspectia fiscala se poate extinde asupra tuturor raporturilor relevante pentru impozitare, daca acestea prezinta interes pentru aplicarea legislatiei fiscale.



Cine este selectat pentru a fi supus inspectiei fiscale?

Referitor la procedura de selectie a celor care urmeaza sa fie supusi acestor masuri de control, noul proiect al codului de procedura fiscala mentioneaza urmatoarele:

(1) Selectarea contribuabililor/platitorilor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de catre organul de inspectie fiscala competent, in functie de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabileste pe baza analizei de risc.

(2) Contribuabilul/platitorul nu poate face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita.




Cum arata noile metode de control incluse in inspectia fiscala?

Noile prevederi aduc mai multe clarificari referitoare la etapele incluse. Se precizeaza astfel ca inspectia fiscala se efectueaza prin doua metode de control:

a) verificarea prin sondaj, care consta in activitatea de verificare selectiva a documentelor si operatiunilor semnificative, in care sunt reflectate modul de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale;

b) controlul electronic, care consta in activitatea de verificare a contabilitatii si a surselor acesteia, prelucrate in mediu electronic, utilizand metode de analiza, evaluare si testare asistate de instrumente informatice specializate.

Controlul inopinat, prevazut anterior ca metoda de control, e descris intr-un segment separat.



Care e durata efectuarii inspectiei fiscale?

Conform prevederilor cuprinse in acest proiect, durata efectuarii inspectiei fiscale este stabilita de organele de inspectie fiscala, in functie de obiectivele inspectiei, si nu poate fi mai mare de 3 luni.

In cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspectiei nu poate fi mai mare de 6 luni.


Sunt incluse noi situatii in care se poate emite avizul de inspectie

Avizul de inspectie fiscala poate fi emis, odata cu noile reglementari (aflate inca in dezbatere publica), si in alte situatii, diferite de cele stabilite deja de legislatia in vigoare. Iata noile situatii in care se poate comunica avizul de inspectie fiscala:

d) in cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;
e) in cazul unor cereri ale contribuabilului/platitorului pentru a caror solutionare, urmare analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.


Aceste masuri vor intra in vigoare in situatia in care proiectul va fi pastrat in forma actuala si aprobat conform procedurilor actuale, dupa negocierile care urmeaza sa se faca si cu mediul de afaceri autohton.




Aveti AICI posibilitatea de a consulta sau descarca noul proiect al Codului de procedura fiscala. Asteptam opiniile dvs. cu privire la noile reglementari in casuta de comentarii de mai jos.





de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inspectia fiscalacodul de procedura fiscalaplatitorulmetode de controlcontrolul fiscalavizul de inspectie


Data aparitiei: 07 Iulie 2014

Votati articolul "Spunem adio inspectiei fiscale asa cum o stim? Codul de procedura fiscala schimba regulile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X