email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare pierdere contabila din ani anteriori din rezerve constituite. Cum procedam?

recuperare pierdere contabilalegea 82pierdererecuperareprofit contabilexercitiu financiarrezerve

In randurile de mai jos, oferim raspunsuri privind modalitatea de recuperare a pierderii contabile din ani anteriori. In concret, ne adresam urmatoarelor doua intrebari:

1. Acoperirea pierderii contabile din anii precedenti (soldul debitor al contului 117) se poate acoperi din rezerve (alte rezerve, rezerve din reevaluare) in orice moment al anului fiscal sau doar cu ocazia aprobarii situatiilor financiare anuale pentru a fi inregistrata in notele explicative?

2. O societate care nu este obligata sa depuna bilant semestrial, il poate totusi depune?

Conform art.18 alin. (4) Legea 82/1991, pierderea contabila se acoperă din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, capital social si din alte resurse financiare proprii, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.

Conform pct.249 alin.(1) OMFP 3055/2009, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respective a consiliului de administratie.

Conform pct.246 alin.(3) OMFP 3055/2009, atentionam ca rezervele din reevaluare nu pot fi folosite la acoperirea pierderii contabile din ani anteriori. Aceste rezerve au  caracter nedistribuibil. Diminuarea rezervelor din reevaluare se poate efectua numai cu respectarea prevederii subsectiunii 8.2.5.1 - pct.8  OMFP 3055/2009.

Exista obligatia ca pierderea contabila din anii anteriori  sa fie acoperita din profitul contabil net obtinut la incheierea exercitiului financiar curent , daca acesta exista.

Nu exista nicio conditionare cu privire la momentul in care sa se acopere o pierdere contabila din rezerve, singura conditie fiind hotararea adunarii generala a asociatilor/actionarilor. In schimb exista obligatia ca in momentul inchiderii exercitiului financiar in care s-a procedat la acoperirea pierderii, respectiv la intocmirea bilantului, sa se prezinte in notele explicative aceasta operatie, cu indicarea exacta a modalitatii si a surselor care au stat la baza acoperirii pierderii contabile.

Operatiunea privind acoperirea pierderii contabile se va reflecta in contabilitate pe baza documentului care atesta aprobarea operatiunii de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, ori consiliul de administratie, daca este cazul.

In cazul acoperirii pierderii contabile din rezerve, altele decat cele constituite din profitul net, se vor avea in vedere si prevederile legislatiei fiscale.

Conform art.22 alin.(5) Cod fiscal, reducerea sau anularea oricarei rezerve care a fost anterior dedusa se va include in venituri impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea acestei rezerve este datorata modificarii destinatiei sale sau distribuirii catre participanti sub orice forma.

Referitor la intocmirea si depunerea bilantului la semestru - 30.06.2014, de catre o societate care nu indeplineste criteriile ce ar duce la aceasta obligatie, mentionam ca pana la aceasta data nu s-a publicat cadrul normativ de catre Ministerul finantelor. Vom lua ca referinta OMFP 1013/2013 si vom vedea ca nu exista nicio sanctiune pentru o societate care intocmeste si depune bilant la semestru, chiar daca aceasta nu are aceasta obligatie.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recuperare pierdere contabilalegea 82pierdererecuperareprofit contabilexercitiu financiarrezerve


Data aparitiei: 16 Iulie 2014

Votati articolul "Recuperare pierdere contabila din ani anteriori din rezerve constituite. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X