email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea bonului fiscal e conditionata de tipul constructiei?

emitere bon fiscalconstructielocuintaOUG 28/1996livrari de bunuriaparate de marcat electronice


Utilizarea caselor de marcat electronice fiscale si emiterea bonului fiscal continua sa reprezinte aspecte din domeniul comercial pe care e necesar sa le lamurim. Astfel, vom vedea daca o societate care efectueaz ao lucrare de constructie de tip locuinta va fi obligata sa emita bon fiscal sau daca aceasta operatiune se incadreaza la exceptiile prevazute de OUG 28/1996.

Conform prevederilor OUG28/1999 actualizata care precizeaza la art. 1 ca agentii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, pentru care nu este obligatorie emiterea de facturi fiscale, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Agentii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. In cazul in care agentii economici efectueaza atat activitati de vanzare cu amanuntul, cat si cu ridicata, acestia au obligatia sa emita bonuri fiscale pentru bunurile vandute cu amanuntul si facturi fiscale pentru vanzarile cu ridicata, cu exceptiile prevazute de lege.

Exceptiile sunt prevazute la art. 2:

    a) comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate, precum si vanzarile efectuate prin automatele comerciale;
    b) serviciile de alimentatie publica efectuate in mijloace de transport public de calatori;
    c) vanzarea de paine si produse de panificatie in magazine sau in raioane specializate;
    d) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;
    e) transportul public de calatori pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
    f) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii - bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
    g) activitatile de asigurari, precum si activitatile financiare si bancare, cu exceptia caselor de schimb valutar apartinand persoanelor juridice autorizate;
    h) activitatile desfasurate in mod independent de persoanele fizice autorizate, inclusiv ca profesii liberale, exclusiv activitatile de taximetrie auto pentru marfuri si persoane;
    i) vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult.

 In situatia in care un agent economic presteaza atat activitati prevazute la alin. (1) lit. a) - i), cat si activitati pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, acesta este obligat sa organizeze gestiuni si evidente contabile distincte pentru aceste activitati.

Dupa cum constatati, situatia prezentata nu face obiectul acestor exceptii, drept urmare va recomand ca plata sa fie facuta prin banca pentru a evita emiterea bonului fiscal.

Pentru nerespectarea acestor prevederi, faptele constituie contraventii daca potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni neindeplinirea obligatiei agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu exceptia prevazuta la art. 1 alin. (5), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative, emiterea bonului fiscal fara ca acesta sa contina toate datele prevazute la art. 4 alin. (1), nepredarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal, neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anunturile de atentionare prevazute la art. 9 alin. (2) etc.

Amenzile pentru contraventiile prevazute la art. 10 se aplica agentilor economici, cu exceptia celor prevazute la lit. d), astfel:

    a) faptele prevazute la art. 10 lit. c), e), f), g) si m) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 lei;
    b) faptele prevazute la art. 10 lit. a), b), h), j) si k) se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 10000 lei;
    c) faptele prevazute la art. 10 lit. i) si l) se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 20000 lei.
    (2) Contraventiile prevazute la art. 10 lit. d), aplicabile persoanelor fizice, se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1000 lei.

Sumele gasite la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor apartinand agentilor economici prevazuti la art. 1 alin. (1), care nu pot fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special, mentionat la art. 1 alin. (5), ori prin facturi fiscale, dupa caz, sunt considerate fara provenienta si se confisca, facandu-se venit la bugetul de stat. De asemenea, se confisca sumele incasate din livrarea de bunuri ori prestarea de servicii dupa suspendarea activitatii agentilor economici, potrivit art. 14.    Neindeplinirea obligatiei agentilor economici prevazuti la art. 1 de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la termenele prevazute la art. 6 atrage suspendarea activitatii unitatii pana in momentul inlaturarii cauzelor care au generat aceasta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
emitere bon fiscalconstructielocuintaOUG 28/1996livrari de bunuriaparate de marcat electronice


Data aparitiei: 17 Iulie 2014

Votati articolul "Emiterea bonului fiscal e conditionata de tipul constructiei?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X