Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod de Procedura Fiscala: Se reduc penalitatile de intarziere. Penalitatea de nedeclarare

Noul cod de procedura fiscalapenalitatitatile de intarzierepenalitate de nedeclararedatoriileevaziune

In Noul Cod de Procedura Fiscala sunt prevazute reglementari prin care se reduc penalitatile de intarziere la plata contributiilor fiscale de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi.

De asemenea, in acelasi proiect se mentioneaza ca vor fi introduse penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale, asa cum a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, citeaza Agerpres, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

Totodata, aceasta a explicat ca sunt vizati cei care fac evaziune fiscala si ca se introduce astfel penalitatea de nedeclarare:

"Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala. Pana acum penalitatile de intarziere erau foarte mari si acum au scazut de la 0,03% pe zi de intarziere la 0,02%. Asta inseamna 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an".

(...)  "Aici vreau din nou sa mentionez ca nu este o taxa in plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala. Vorbim de o penalitate de 10% din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25% din obligatia declarata".

Astfel, ministrul de finante Petrescu a explicat modalitatea in care se va aplica aceasta noua penalitate de nedeclarare, informeaza aceeasi sursa:

"Penalitatea este de 25% din obligatia fiscala daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia declarata. Dar, daca omul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitate se reduce cu 75% daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala".

De asemenea, aceasta a de clarat ca s-a tinut cont de unele observatii facute de mediul de afaceri, potrivit Agerpres: "penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere".



de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Noul cod de procedura fiscalapenalitatitatile de intarzierepenalitate de nedeclararedatoriileevaziune


Data aparitiei: 04 August 2014

Votati articolul "Noul Cod de Procedura Fiscala: Se reduc penalitatile de intarziere. Penalitatea de nedeclarare":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

X