email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea castigului pe piata de capital inca se negociaza/02.03.2006

Reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului Finantelor Publice s-au intalnit ieri pentru a discuta impozitarea castigurilor obtinute pe piata de capital si tranzactionarea titlurilor de stat. Desi ambele parti au declarat ca aceasta intalnire a fost benefica, existand deschidere catre un dialog productiv, rezultatele au fost departe de asteptari. A fost convenit, insa, ca aceste intalniri trebuie organizate lunar, pentru a incerca sa se rezolve problemele existente in acest segment. La intalnire au participat si reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Valorilor Mobiliare si ai Bancii Nationale a Romaniei.

Impozitele raman aceleasi

Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor.

"Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica. In plus, Doica a subliniat faptul ca se doreste renuntarea la ordonante de urgenta, adoptarea modificarilor urmand sa se faca doar prin legi.

In ceea ce priveste titlurile de stat, concluzia generala a acestor discutii a fost necesitatea determinarii Ministerului Finantelor Publice de a recunoaste nevoia tranzactionarii titlurilor de stat pe piata de capital.
"Am inteles pozitiile Ministerului si a Bancii pe de o parte, si CNVM pe de alta parte si cautam impreuna solutii pentru iesirea din acest blocaj", ne-a declarat Septimiu Stoica, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Brokerii se plang de birocratie



Una dintre problemele ridicate de brokerii care activeaza in piata a fost birocratia excesiva impusa de CNVM pentru certificare. Ei au comentat faptul ca li se impune autentificarea actelor la cabinetele notariale. Totodata, ei au criticat si Regisco pentru faptul ca nu le ofera informatiile despre data la care clientii lor au obtinut titlurile detinute.

Legea impozitarii, inca neclara

La inceputul lunii iunie a anului 2005 au intrat in vigoare o serie de modificari la Codul fiscal, una dintre schimbari fiind majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente sunt aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu.

Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-un interval mai mare de un an de la achizitionare. Cu acelasi procent va fi impozitat si castigul aferent valorilor mobiliare evidentiate in conturile clientilor la data de 31 mai 2005, considerandu-se ca perioada detinerii este mai mare de un an.

Pentru castigul net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii se va aplica o cota de 16%. Un nou proiect de modificare a Codului fiscal este in curs de finalizare si urmeaza sa fie inaintat Guvernului pentru aprobare. Ulterior, Codul fiscal va intra in dezbatere parlamentara, iar noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2007, potrivit declaratiilor oficiale. Cea mai recenta varianta de modificare a Codului fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din anul 2007, un impozit de 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie.

Sursa: Curierul National 02.03.2006

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Impozitarea castigului pe piata de capital inca se negociaza/02.03.2006":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X