email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a sumelor prescrise, scutite sau anulate

Inregistrareasumele prescrisescutitepolitici contabiledatoriifurnizoriconturile distincte


Ne confruntam, ca profesionisti in acest domeniu, cu nenumarate situatii in care sunt necesare solutii concrete si, mai ales, cat se poate de corecte. In situatia in care se constata, la momentul verificarii datelor din balanta, ca exista anumite datorii fata de furnizori si creditori diversi pentru care a intervenit prescrierea, procedura pe care o urmam implica inregistrarea corecta a sumelor respective.

Intr-o analiza intocmita de Legestart.ro, se are in vedere inregistrarea in contabilitate a sumelor prescrise, scutite sau anulate.

Astfel, se precizeaza ca potrivit prevederilor OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii aplicabile, se evidentiaza in conturile distincte de venituri ale activitatii de exploatare.

De asemenea, noteaza aceeasi sursa, in contabilitate, conform documentelor justificative, se reflecta astfel:

-    sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati:

(401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele respective);
    

=
    

758. Alte venituri din exploatare/analitic distinct


Totodata, Legestart.ro atrage atentia asupra faptului ca tinand cont de art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,"in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar".

Astfel, potrivit aceleiasi surse, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar. in practica, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza lunar.

In consecinta, iata operatiunea contabila data de Legestart.ro, in cazul spetei prezentate:

758. Alte venituri din exploatare/analitic distinct
    
=
    
121. Contul de profit sau pierdere


De asemenea, sunt redate alte cateva reglementari care se aplica in situatia concreta de mai sus:

"In categoria documentelor justificative in baza carora se efectueaza operatiunile contabile mai sus mentionate regasim procesele verbale, notele contabile, listele de inventar, facturile, contractele, documentatiile tehnice, documentatiile intocmite de juristi/avocati etc.

Conform art. 10 din OMFP nr. 3055/2009, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de catre administratori, potrivit legii.

In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

Astfel, politicile contabile trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul. Subliniem, de asemenea, ca aprobarea politicilor contabile este asigurata prin atributiile administratorilor care nu pot fi delegate directorilor, conform Legii societatilor nr. 31/1990".

Tinem astfel cont, asa cum sugereaza si sursa amintita, ca modificarile de politici contabile pot fi determinate de initiativa entitatii, caz in care modificarea trebuie justificata in notele explicative la situatiile financiare anuale; sau de o decizie a unei autoritati competente si care se impune entitatii, ca de exemplu o modificare a cadrului legal aplicabil, caz in care modificarea nu trebuie justificata in notele explicative, ci doar mentionata in acestea.

De asemenea, anunta Legestart.ro, in acelasi context, retinem ca modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea, precum si de obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.

Astfel, se constata ca reflectarea sumelor prescrise, scutite sau anulate, conform legii aplicabile, se realizeaza potrivit politicilor contabile aprobate si implicit asumate de administratori sau de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inregistrareasumele prescrisescutitepolitici contabiledatoriifurnizoriconturile distincte


Data aparitiei: 11 August 2014

Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a sumelor prescrise, scutite sau anulate":
Rating:

Nota: 2.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X