email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un imprumut ne-ar scuti de majorarea TVA

Romania se poate imprumuta la dobinzi mici, pentru ca are un grad de indatorare ridicol si ratinguri bune

Doua dintre cele mai avizate voci din economia romaneasca propun guvernului tot atitea variante la majorarea unei taxe principale in 2007. Prima ar fi un imprumut al Romaniei pentru acoperirea unor cheltuieli bugetare, iar cea de-a doua ar fi vitalizarea economiei rurale si taxarea ei. UE nu ne poate obliga sa crestem cota unica sau TVA, dar ne cere solutii pentru majorarea urgenta a veniturilor bugetare, prea slabe pentru o existenta normala in piata unica.

Baltazar: „Statul se poate imprumuta“

Analistul economic Bogdan Baltazar crede ca o alternativa la majorarea TVA sau a cotei unice ar fi imprumutul. El argumenteaza ca Romania are un grad de indatorare ridicol pentru un stat european si in plus este privita foarte bine de investitori. „Daca TVA-ul ar fi majorat, preturile ar creste imediat cu cel putin 1,5%. Este clar ca va scadea si consumul, dar nu foarte mult. Cel putin nu intr-atit incit sa nu deranjeze inflatia. Ar fi clar o miscare inflationista. Iar aici avem o mare problema. Si guvernatorul Isarescu a recunoscut-o: tinta de inflatie pe acest an, de 5%, este mai mult una mobilizatoare. Sint de parere ca abia anul acesta vom atinge tinta propusa pentru 2005, de 7%.
Ar exista si variante la majorarea TVA sau a cotei unice. Cea mai viabila cred ca ar fi imprumutul. Romania are acum un grad de indatorare derizoriu, de 27%. In plus, avem ratinguri bune de tara. De exemplu, Standard&Poor’s ne-a dat investment grade. Urmeaza sa ni-l atribuie si Moody’s, care sint intotdeauna mai circumspecti. Deci statul se poate imprumuta la dobinzi foarte mici pentru a aduce bani la buget. O poate face din exterior, dar mai ales de pe piata interna, care este pur si simplu invadata de bani“, ne-a declarat Baltazar.

Daianu: Fiscalizarea agriculturii

Profesorul Daniel Daianu crede ca o varianta la majorarea taxelor ar fi largirea bazei de impozitare. In particular, taxarea agriculturii. „Teoretic, daca am largi baza de impozitare in agricultura, totul ar fi in regula. Agricultura ocupa circa 14% din PIB, dar contributia ei la buget este nula. Daca ar fi fiscalizata, veniturile bugetare ar creste pina la 34% din PIB. Intrebarea cea mare este «Poate fi fiscalizata?». Este un proces lung care presupune o transformare majora a economiei rurale.


Daca s-ar majora TVA, Guvernul nu trebuie sa se astepte la rezultate exceptionale. In primul rind s-ar compromite inflatia pe 2007. Apoi, ma indoiesc sa mai urce consumul in ritmul din ultimii ani.

O majorare a cotei unice ar fi ceva mai complicata. In primul rind va pune intr-o lumina defavorabila conducerea actuala, pentru ca in 2004 s-a promis 16%. Apoi marirea cotei unice ar devaforiza pe cei cu venituri mici. Sint multi si Guvernul va trebui sa compenseze aceasta majorare cumva. Astfel s-ar reveni la o cota progresiva. Va fi interesant de vazut cum va reusi Guvernul sa iasa din acest impas. Din punct de vedere politic e foarte greu sa recunosti ca ai gresit. In acelasi timp, discordanta cu FMI si Comisia Europeana ar trebui sa dispara. Nu e bine“, ne-a declarat Daianu.

Sursa: Cotidianul /03.04.2006

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Un imprumut ne-ar scuti de majorarea TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X