email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinie consultant: Tratamentul fiscal al veniturilor din contractele de agent

contracte de agentasigurari socialeimpozitarebaza de calculcontributiacontractul de agentie

Reglementarea legala a contractului de agent o regasim la art. 2072 si urmatoarele din Codul civil.
Conform acestor prevederi legale prin contractul de agentie, comitentul il imputerniceste in mod statornic pe agent fie sa negocieze, fie atat sa negocieze, cat si sa incheie contracte, in numele si pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, in una sau in mai multe regiuni determinate. Agentul este un intermediar independent care actioneaza cu titlu profesional. El nu poate fi in acelasi timp prepusul comitentului.

Intrucat agentul actioneaza cu titlu profesional, acesta nu poate fi decat o persoana fizica autorizata. In consecinta, o persoana fizica poate incheia un contract de agent numai daca in prealabil s-a inregistrat si autorizat la oficiul registrului comertului in a carei raza teritoriala isi are sediul.

Codul civil stabileste interdictia agentului de a avea calitatea de prepus al comitentului.

Prepusul este persoana care indeplineste o functie sub controlul sau directivele unei alte persoane.In consecinta, agentul nu poate avea in acelasi timp calitatea de salariat al comitentului.

Spre deosebire de celalte venituri obtinute de persoanele fizice autorizate pentru care taxele datorate se calculeaza si platesc de persoana fizica autorizata, pentru veniturile din contracte de agent, impozitul si contributiile sociale se calculeaza, se retin si se declara de platitorul veniturilor. Mai mult, prevederile legale care reglementeaza impozitul pe venit si contributiile sociale pentru contractele de agent sunt diferite de cele care reglementeaza aceste taxe pentru alte venituri obtinute de persoanele fizice autorizate. Prin urmare, tratamentul fiscal este diferit.

Agentul poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1) retinere la sursa  reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX2 din Codul fiscal.

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522  alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Agentul datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat (CAS) in cota de 10,5% numai daca nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj. De asemenea, nu datoreaza contributia de asigurari sociale persoanele asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) in cota de 5,5% se datoreaza indiferent daca agentul mai realizeaza sau nu si alte venituri. Pentru veniturile din contracte de agent, baza de calcul a contributiei la sistemul asigurarilor sociale o reprezinta  venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.     
Platitorul de venit are obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.


Autor: Irina Dumitrescu




de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte de agentasigurari socialeimpozitarebaza de calculcontributiacontractul de agentie


Data aparitiei: 03 Septembrie 2014

Votati articolul "Opinie consultant: Tratamentul fiscal al veniturilor din contractele de agent":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X