email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La 25 septembrie e termenul de plata pentru impozitul pe constructii

impozitul pe constructii25 septembrievaloarea cladirilorreconstruirestabilirea profitului


Pana la data de 25 septembrie 2014 trebuie efectuata plata ce celei de-a doua rate (50%) din impozitul pe constructii datorat in anul 2014, impozit ce a fost declarat integral prin declaratia 100 pana in 25 mai 2014. In situatia in care, in cursul anului curent, s-au inregistrat operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor cuprinse in baza de impozitare, impozitul pe constructii nu se recalculeaza. Aceste modificari vor fi luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.

Acest impozit a fost introdus incepand cu 01 ianuarie 2014 si se datoreaza de catre urmatoarele persoane:

   a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
   b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
   c) persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.

Prsoanele juridice mentionate mai sus au avut si obligatia de a-si actualiza informatiile din vectorul fiscal cu privire la impozitul pe constructii prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a declaratiei de mentiuni – Formular 010 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”.

Contribuabilii infiintati in anul 2014 nu datoreaza impozit pe constructii in acest an. Acestia vor datora impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.

Impozitul se aplica pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare.

Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare acestor constructii, din care se scade:

   a) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz. Deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
   b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;

   c) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.

Cheltuiala cu impozitul pe constructii este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil reglementat de Titlul II din Codul fiscal.

Autor: Irina Dumitrescu


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe constructii25 septembrievaloarea cladirilorreconstruirestabilirea profitului


Data aparitiei: 08 Septembrie 2014

Votati articolul "La 25 septembrie e termenul de plata pentru impozitul pe constructii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X