email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care nu mai incaseaza venituri salariale. Cum se asigura din nou pentru CAS si CASS?

contributia de asigurariPFACASCASScontribuabildepunerecontributii


Pentru un PFA care nu a platit din 2008 pana in prezent nici CAS, nici CASS, incasand in aceasta perioada si venituri din salarii, inceteaza raporturile de munca in calitate de salariat.

Vom vedea ce trebuie sa faca PFA-ul pentru a se asigura pentru CAS si CASS si ce documente se vor depune.

Contributia  de asigurari sociale (CAS):

Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (cod 600) prevazuta de OPANAF/OPCNPP 874/221/2012 se depune de toate persoanele care realizeaza venituri din profesii liberale si care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii in conformitate cu prevederile art. 292 ^21 alin. (1) lit. d  din Codul  fiscal, la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale;
 
In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.  Sunt exceptate de la obligativitatea depunerii acestei declaratii persoanele deja asigurate in sistemul public de privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii (salariati, pensionari etc.), dupa cum se prevede la art. 292^21 alin. (2) Cod fiscal.

In cazul dat, aveti obligatia depunerii declaratiei (600) in termen de 15 zile de la incetarea contractului individual de munca.
 
Declaratia se completeaza pentru fiecare luna cu venitul baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv cu venitul declarat de fiecare asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig, dupa cum se prevede la art. 296^ 22 alin. (1) Cod fiscal.

Astfel, baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 804 lei).Cota este in prezent de 31.3%, rezultind o suma de plata de 252 lei lunar.

Intrucat senatul a aprobat de curand reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, incepand cu data de 01 octombrie 2014, contributia de asigurari sociale va fi de 26.3% fata de 31, 3% in prezent, insa aceasta decizie nu a fost publicata in Monitorul oficial, pana la formularea acestui raspuns.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru - art. 296^24 alin. (3) din Codul fiscal.

Contributiei individuala de asigurari sociale de sanatate(CASS):

Conform prevederilor art 296^23 alin. (3) din Codul fiscal indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din salarii sau pensii, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA (profesii liberale, venituri comerciale, etc).
 
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de PFA, o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale (art. 296^22 alin. (2)), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat (220), depusa de contribuabil ( art. 296^24 alin. (2)) din Codul fiscal

si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.Cota este de 5.5%.
 
Contribuabilii fac plati anticipate privind contributia la sanatate pe baza declaratiei de venit estimat 220 sau pe baza normelor de venit, in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal – Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate", cod 14.13.02.15. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 
In cazul impunerii in sistem real (ex. venituri din profesii liberale, comerciale), obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularul 200), ca diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 5.5%.
 
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

In anul 2008 contributia pentru asigurarile sociale de sanatate s-a calculat cu cota de 6,5% pentru veniturile obtinute de catre categoriile de persoane fizice asigurate, prevazute la art. 257, alin (2), literele a), b), c), d), e) si f) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, respectiv pentru:
a) veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturile impozabile, realizate de catre persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c) veniturile din agricultura, supuse impozitului pe venit si veniturile din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiile de somaj;
e) veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din dividende si dobanzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza cel putin un venit supus contributiei de sanatate.

Astfel, este posibil sa primiti decizie de impunere din partea Casei de asigurari de sanatate sau de la organul fiscal de care apartineti  privind obligatia de plata la  CASS  atata pentru anii anteriori cat si pentru anul curent, daca nu ati primit deja.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributia de asigurariPFACASCASScontribuabildepunerecontributii


Data aparitiei: 19 Septembrie 2014

Votati articolul "PFA care nu mai incaseaza venituri salariale. Cum se asigura din nou pentru CAS si CASS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X