email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare ca platitor de TVA

Intrebare:

Daca societatea la care lucrez depaseste din 01.07.2006pragul de 2 miliarde devenind, din neplatitoare, platitoare de TVA, ce documente trebuie sa depun si unde? Care este termenul limita pentru depunerea acestor documente? Care este prima luna pentru care trebuie sa intocmesc decontul de TVA: ceapentru care s-a depasit pragul, adica iulie 2006?

in plus, pina in mai 2006 societatea indeplinea conditiile pentru a fi microintreprindere (dar platea impozit pe profit, nu pe venit fiindca nu a respectat termenul in care trebuia sa figureze cu cel putin un angajat). Din mai 2006 are 11 angajati, deci trece in categoria intreprinderilor care aplica reglementarile contabile simplificate, nu mai este microintreprindere. Trebuie depusa o declaratie de mentiuni in acest sens? Mi-e teama sa nu respinga bilantul de la iunie 2006 daca bifez ca tip de societate "simplificate" in timp ce la ei figureaza ca microintreprindere (asa cum am bifat la bilantul din decembrie 2005).

Raspuns:

A. Inregistrarea ca platitor de T.V.A.:

Regimul special de scutire de TVA este prezentat in Codul Fiscal, la Art. 152.

Lit. 3) a acestui articol prevede ca persoanele impozabile care depasesc in cursul unui an fiscal plafonul de scutire, sunt obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA in regim normal, in termen de 10 zile de la data constatarii depasirii. Plafonul de scutire este 200.000 Ron.

Dar, care este data depasirii ? Data depasirii plafonului este sfarsitul lunii calendaristice in care a avut loc depasirea de plafon.

Adica, daca cifra de afaceri cumulata anuala a societatii dumneavoastra este

  • la 30 iunie 2006 - 199.788 RON
  • la 01 iulie 2006 - 200.766 RON

inseamna ca ati depasit plafonul in data de 01 iulie 2006. Deci, trebuie sa va inregistrati ca platitor de T.V.A. in termen de 10 zile de la data de 31.07.2006.

Recapitulare:

Constat depasirea de plafon => Solicit inregistrarea ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care am constatat depasirea.

Pana la data inregistrarii ca platitor de TVA in regim normal, veti aplica regimul de scutire de TVA.

De asemenea, Art. 70 al Codului de Procedura Fiscala al Romaniei reglementeaza inregistrarea in evidenta a platitorilor de T.V.A.

Persoanele juridice care realizeaza operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa infiintare, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a depasit plafonul de scutire.

In practica, lucrurile vor decurge in felul urmator: in perioada 01.08.2006 – 10.08.2006 depuneti un dosar la Administratia Financiara de care apartineti.

Dosarul va contine :

  1. Balanta la 31.07.2006 – pentru a se vedea depasirea de plafon;
  2. Balanta la 30.06.2006 – pentru a se vedea ca nu ati depasit plafonul in lunile anterioare;
  3. Balanta la 31.12 ale oricarui an anterior – pentru a se constata ca nu ati depasit plafonul inca din anii trecuti;
  4. Cerere de eliberare a avizului pentru luare in evidenta ca platitor de TVA – este o cerere tip pe care o luati de la Administratia Financiara;
  5. Copie Certificatul de Inregistrare (CUI).

Dupa depunerea acestui dosar, veti primi un numar de inregistrare si o data in care sa veniti sa ridicati AVIZUL pentru luare in evidenta ca platitor de T.V.A.

Dupa ce veti primi avizul, trebuie sa mergeti la Registrul Comertului si sa il depuneti acolo, impreuna cu alte documente pe care le cer.

Registul Comertului, va va preschimba Certificatul de Inregistrare. Astfel, pe noul Certificat de Inregistrare va va aparea atributul fiscal R.

Nu trebuie sa depuneti la Administratia Financiara Declaratia 010 cu mentiunea ca ati trecut la platitor de TVA, pentru ca aceasta informatie o va transmite automat Registul Comertului catre Administratia Financiara.

Data inregistrarii ca platitor deTVA este:Β data de intai a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita luarea in evidenta ca platitor de TVA. In exemplul de mai sus, ar fi data de 01.09.2006, deoarece solicitarea a fost depusa in luna august 2006.

Dupa depasirea plafonului de scutire nu mai puteti solicita aplicarea regimului special, chiar daca ulterior realizati cifre de afaceri anuale inferioare plafonului de scutire prevazut de lege.

B. Reglarea informatiilor din vectorul fiscal

Daca societatea dumneavoastra nu a indeplinit conditia de a angaja cel putin un salariat in termen de 60 zile de la infiintare, atunci nu mai este microintreprindere incepand cu data infiintarii.

In acest caz, cand faceti bilantul la iunie 2006 trebuie sa selectati "simplificate".

Recomandarea noastra este sa verificati la Administratia Financiara cum apare societatea dumneavoastra in vectorul fiscal. Ar trebui sa apara ca societate platitoare de impozit pe profit (IMM) si nu ca microintreprindere. In cazul in care figureaza ca microintreprindere, trebuie sa depuneti Declaratia 010 cu mentiunea ca societatea este platitoare de impozit pe profit.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 28 August 2006

Votati articolul "Inregistrare ca platitor de TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X