email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Remuneratia compensatorie ORDA. Ce tratament fiscal TVA se aplica?

Remuneratia compensatoriepersoana neimpozabilatvagestiunedrept de autor

Se va stabili, in randurile urmatoare, daca remuneratia compensatorie pentru copia privata datorata de importatorii producatori de anumite produse suporturi, in conformitate cu Lista suporturilor si aparatelor stabilita prin Decizia ORDA nr. 61/2009 si publicata in M.Of. nr. 31613.05.2009, este opertiune impozabila din punct de vedere al TVA.

In calitatea de autoritate unica de reglementare, evidenta,  supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe in Romania,  ORDA este persoana neimpozabila din punctul de vedere al TVA. Totusi, ORDA nu are atributii privind colectarea remuneratiilor de la utilizatori si repartizarea acestora catre titulari, acest atribut revenind exclusiv organismelor de gestiune colectiva. ORDA avizeaza constituirea organismelor de gestiune colectiva.  

La randul lor, organismele de gestiune colectiva sunt persoane neimpozabile, motiv pentru care, in opinia noastra, remuneratia compensatorie incasata de la importatorii si producatorii de suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore ori audiovizuale sau de aparate concepute pentru realizarea de copii nu reprezinta pentru organismele respective operatiuni in sfera de aplicare a TVA.  

Organismele de gestiune colectiva a dreptului de autor si a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin libera asociere si   au ca obiect   principal de activitate colectarea si repartizarea drepturilor de autor a caror gestiune le este incredintata de catre titulari. Aceste organisme  se constituie  cu avizul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor si functioneaza conform prevederilor  referitoare la  asociatiile fara scop patrimonial si  conform  prevederilor Legii nr. 8/1996. Conform prevederilor art. 125 alin. (2) din Legea nr. 8/1996, aceste organisme sunt create direct de titularii drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe, persoane fizice ori juridice, si actioneaza in limitele mandatului incredintat,  pe baza statutului adoptat, fara a realiza activitati economice.

Practic, nu se poate considera ca prin activitatea de colectare a remuneratiilor compensatorii pentru titularii drepturilor de autor organismele de gestiune colective  realizeaza prestari de servicii cu plata astfel incat sumele incasate sa reprezinte contravaloarea unor operatiuni econimice. Astfel, activitatea  de colectare a remuneratiilor compensatorii nu este in sfera de aplicare a TVA. Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alin. (1):

-    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
-    locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;
-    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
-    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice.

    In situatia prezentata de dvs. nu este indeplinita niciuna din cele patru conditii.  De asemenea, trebuie luate in considerare si  prevederile  pct.  2 alin. (1) din normele metodologice de aplicarea ale articolului 126 alin. (1) din Codul fiscal, prin care se reglementeaza faptul ca  operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din cele patru conditii nu este indeplinita "In sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din conditiile prevazute la lit. a) - d) nu este indeplinita.".
 
             In concluzie, organismul de gestiune colectiva nu este persoana impozabila deoarece nu realizeaza activitati economice. In acest context, am  in vedere calitatea de persoana impozabila  si  persoana neimpozabila a beneficiarului asa cum este definita prin Codul fiscal
la art.  125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii"  alin. (1) la urmatoarele puncte:

    la punctul 18:  persoana impozabila este persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica si  orice entitate care  desfasoara o activitate economica; Notiunea de persoana impozabila este reglementata si prin art.  127

"Persoane impozabile si activitatea economica" alin.  (1) conform caruia in categoria persoanelor  impozabile se incadreaza  orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitatile economice enumerate la art. 127 alin. (2). Aici se incadreaza   producatorii,  comerciantii,  prestatorii de servicii,  agricultorii si persoanele care desfasoara  profesiilor libere sau asimilate acestora.

-    la punctul 19: persoana juridica neimpozabila este persoana juridica care nu desfasoara activitati de natura economica. reprezinta persoana, alta decat persoana fizica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 127 alin. (1);

-    la punctul 20:  persoana neimpozabila este persoana  care nu indeplineste conditiile de la  art. 127 alin. (1) pentru a fi incadrata in categoria  persoanelor  impozabile.




Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro








de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Remuneratia compensatoriepersoana neimpozabilatvagestiunedrept de autor


Data aparitiei: 02 Octombrie 2014

Votati articolul "Remuneratia compensatorie ORDA. Ce tratament fiscal TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X