email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OMFP nr.1341/2014 privind normele referitoare la bugetul institutiilor publice

OMFP nr.1341/2014venituri propriiinstitutiile publiceconturile temporaretransferul sumelor

Redam mai jos continutul OMFP  nr.1341/2014 privind modificarea si completarea Normelor metodologice privind executia bugetelor de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice autonome, institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii si activitatilor finantate integral din venituri proprii, inclusiv a bugetelor creditelor interne, bugetelor creditelor externe, bugetelor fondurilor externe nerambursabile, bugetelor fondului de risc si bugetelor privind activitatea de privatizare, gestionate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare a acestora, aprobate prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 720/2014.


in temeiul prevederilor art. 10 alin. (12) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 15 alin. (31) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul delegat pentru buget emite urmatorul ordin:

 Art. I.

Normele metodologice privind executia bugetelor de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice autonome, institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii si activitatilor finantate integral din venituri proprii, inclusiv a bugetelor creditelor interne, bugetelor creditelor externe, bugetelor fondurilor externe nerambursabile, bugetelor fondului de risc si bugetelor privind activitatea de privatizare, gestionate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare a acestora, aprobate prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 720/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 396 din 29 mai 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. 1 La articolul 18^1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 18^1.

(1) in cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate integral din venituri proprii din subordine sunt inferioare cheltuielilor bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate redistribui sume pentru echilibrarea bugetelor respective, din disponibilitatile realizate la nivelul acesteia sau din veniturile redistribuite de ordonatorii de credite ierarhic inferiori potrivit art. 182, cu respectarea legislatiei specifice."

2. 2 La articolul 181 in cuprinsul alineatelor (2) si (5), sintagma "41.07.00 «Venituri proprii redistribuite intre institutii publice finantate integral din venituri proprii» se inlocuieste cu sintagma "41.07.00 «Venituri proprii redistribuite intre institutii publice finantate integral/partial din venituri proprii»".

3. 1 La articolul 18^2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 182.

(1) in cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate integral din venituri proprii din subordine sunt mai mari decat cheltuielile bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate dispune redistribuirea de sume in vederea echilibrarii bugetului propriu al acesteia sau al altor institutii publice din subordine."

4. 2 Dupa articolul 42 se introduc doua noi articole, articolele 421 si 422, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 42^1.

(1) in cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate partial din venituri proprii din subordine sunt inferioare cheltuielilor bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate redistribui sume pentru echilibrarea bugetelor respective, din disponibilitatile realizate la nivelul acesteia sau din veniturile redistribuite de ordonatorii de credite ierarhic inferiori potrivit art. 422, cu respectarea legislatiei specifice.

(2) Redistribuirea veniturilor bugetare ca sursa de finantare, in conditiile alin. (1), se efectueaza astfel:

a) prin cuprinderea in bugetul institutiilor publice ierarhic superioare de la care vor fi efectuate transferurile de venituri bugetare, la subcapitolul de venituri 41.07.00 «Venituri proprii redistribuite intre institutii publice finantate integral/partial din venituri proprii», a sumelor care fac obiectul transferului, cu valoare negativa;

b) prin cuprinderea in bugetul institutiilor publice care vor primi transferurile de venituri bugetare, la subcapitolul de venituri 41.07.00 «Venituri proprii redistribuite intre institutii publice finantate integral/partial din venituri proprii», a sumelor care fac obiectul transferului, cu valoare pozitiva.

(3) Sumele care fac obiectul transferului se cuprind in bugetele individuale ale institutiilor publice mentionate la alin. (2).

(4) Redistribuirile de venituri bugetare in conditiile alin. (2) pot fi efectuate in tot cursul anului bugetar, cu conditia ca acestea sa nu afecteze plata angajamentelor legale si bugetare si sa nu genereze deficit in bugetul institutiilor publice de la care se efectueaza redistribuirile.

(5) In executie, sumele prevazute la subcapitolul de venituri 41.07.00 «Venituri proprii redistribuite intre institutii publice finantate integral/partial din venituri proprii» se vireaza pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) in conturile corespunzatoare de venituri bugetare ale institutiilor publice beneficiare, pe masura necesitatilor de finantare a cheltuielilor aprobate in bugetele acestora si cu conditia incadrarii in disponibilitatile anului curent ale bugetului institutiilor publice de la care se efectueaza redistribuirea.

(6) In situatia in care la finele anului institutia publica beneficiara nu a angajat in intregime sumele primite ca redistribuiri de disponibilitati, va proceda la restituirea acestora cu diminuarea corespunzatoare a bugetului de venituri si cheltuieli, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), din contul de venituri bugetare in care au fost incasate in contul de venituri bugetare al institutiei publice ierarhic superioare de la care au fost primite. Aceasta operatiune se va efectua cu respectarea programului calendaristic pentru efectuarea prin unitatile Trezoreriei Statului a principalelor operatiuni de incheiere a exercitiului bugetar, stabilit prin normele metodologice privind incheierea exercitiului bugetar aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

Art. 42^2.

(1) In cazul in care veniturile bugetare estimate a fi realizate la nivelul unor institutii publice finantate partial din venituri proprii din subordine sunt mai mari decat cheltuielile bugetare aferente anului bugetar ale acestora, institutia publica ierarhic superioara poate dispune redistribuirea de sume, in vederea echilibrarii bugetului propriu al acesteia sau al altor institutii publice din subordine.

(2) Redistribuirea veniturilor bugetare in conditiile alin. (1) se efectueaza astfel:

a) prin cuprinderea in bugetul institutiilor publice din subordine a sumelor care fac obiectul transferului, cu valoare negativa, la subdiviziunea de venituri bugetare unde se estimeaza a fi incasate;

b) prin majorarea, cu sumele care fac obiectul transferului, a subdiviziunii de venituri bugetare corespunzatoare in bugetul institutiilor publice ierarhic superioare.

(3) Redistribuirile de venituri bugetare in conditiile alin. (2) pot fi efectuate in tot cursul anului bugetar, cu conditia ca acestea sa nu afecteze plata angajamentelor legale si bugetare si sa nu genereze deficit in bugetul institutiilor publice de la care se efectueaza redistribuirile.

(4) In executie sumele prevazute la alin. (2) se vireaza de catre institutiile publice din subordine, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), din conturile de venituri bugetare in care au fost incasate, in conturile corespunzatoare de venituri bugetare ale institutiilor publice ierarhic superioare."

5. La titlul III "Executia bugetelor de venituri si cheltuieli ale activitatilor finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa unele institutii publice", capitolul I "Operatiuni care se efectueaza la data de 1 octombrie 2014 pentru transferul sumelor din conturile de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului in conturile temporare de venituri si cheltuieli bugetare" se abroga.

6. La titlul III, capitolul II "Operatiuni care se efectueaza in perioada 1 octombrie 2014 - 30 noiembrie 2014 pentru transferul sumelor din conturile temporare de venituri si cheltuieli bugetare in conturile corespunzatoare de venituri si cheltuieli bugetare deschise pe structura clasificatiei bugetare COFOG 3" se abroga.

7. La titlul III, in tot cuprinsul capitolului III "Operatiuni care se efectueaza incepand cu 1 octombrie 2014 de institutiile publice care au infiintate activitati finantate integral din venituri proprii", sintagma "1 octombrie 2014" se inlocuieste cu sintagma "1 ianuarie 2015" si sintagma "30 noiembrie 2014" se inlocuieste cu sintagma "27 februarie 2015".

8. La articolul 55, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 55.

(1) Incepand cu data de 24 decembrie 2014, institutiile publice care au infiintate activitati finantate integral din venituri proprii pot prezenta unitatilor Trezoreriei Statului la care acestea isi au deschise conturile cereri pentru deschiderea de credite bugetare cu drept de utilizare din luna ianuarie 2015, intocmite la nivel de capitol si titlu de cheltuiala."

9. La articolul 57, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"


(6) La data de 1 ianuarie 2015, institutiile publice care au infiintate activitati finantate integral din venituri proprii transfera pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) excedentul bugetului de venituri proprii al activitatii, inregistrat la finele anului 2014, in conturile corespunzatoare de excedente bugetare prevazute la pct. II din anexa. Sumele care se transfera in conturile corespunzatoare de excedente bugetare se diminueaza cu excedentele din anii anteriori anului 2014, utilizate pentru constituirea depozitelor care nu au ajuns la scadenta la data la care se efectueaza transferul, care vor fi transferate in conturile corespunzatoare de excedente bugetare, la scadenta depozitelor respective."

 10. La articolul 62, in cuprinsul alineatului (1), sintagma "pct. II din anexa" se inlocuieste cu sintagma "pct. IV din anexa".

11. Dupa articolul 78 se introduce un nou articol, articolul 78^1, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 78^1.

(1) Pe numele institutiilor publice cu personalitate juridica ierarhic inferioare, finantate integral/partial din venituri proprii, care colecteaza venituri proprii pentru institutiile publice ierarhic superioare, la unitatile Trezoreriei Statului pot fi deschise conturi de disponibilitati care se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice potrivit prevederilor art. 23 si 46.

(2) Sumele colectate potrivit prevederilor alin. (1) se vireaza de catre institutiile publice cu personalitate juridica ierarhic inferioare, finantate integral/partial din venituri proprii, in conturile corespunzatoare de venituri bugetare deschise potrivit Clasificatiei indicatorilor privind finantele publice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.954/2005, pe numele institutiilor publice cu personalitate juridica ierarhic superioare, in termen de maximum 2 zile lucratoare de la incasare, daca prin actele normative care stau la baza colectarii sumelor respective nu se prevede altfel.

(3) Conturile prevazute la alin. (1) nu pot prezenta sold la finele exercitiului bugetar."

12. La articolul 81, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"

(11) Operatiunile prevazute la alin. (1) se efectueaza incepand cu data de 1 ianuarie 2015."

13. La articolul 83, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"


(3) Avizarea de catre ordonatorii de credite ierarhic superiori a cererilor pentru deschiderea de credite bugetare intocmite de catre institutiile publice carora le-au fost repartizate si aprobate bugete in conditiile prevazute de prezentele norme metodologice se efectueaza in termen de maximum 3 zile lucratoare de la solicitarea avizului."


 14. Dupa articolul 83 se introduce un nou articol, articolul 83^1, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 83^1.

In cazul in care necesitatile de finantare aferente unui trimestru sunt mai mari decat creditele bugetare aprobate pentru trimestrul respectiv, pot fi intocmite cereri pentru deschideri de credite bugetare la nivelul necesitatilor de finantare, cu conditia incadrarii in prevederile bugetare cumulate calculate pana la finele trimestrului respectiv. in aceasta situatie, cererile pentru deschiderea de credite prezentate de institutiile publice ierarhic inferioare vor fi avizate de ordonatorii de credite ierarhic superiori din punctul de vedere al incadrarii sumelor solicitate in prevederile bugetare trimestriale cumulate ale bugetului centralizat al institutiei publice ierarhic superioare."
Art. II.

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    
    Ministrul delegat pentru buget,
Darius-Bogdan Valcov



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP nr.1341/2014venituri propriiinstitutiile publiceconturile temporaretransferul sumelor


Data aparitiei: 07 Octombrie 2014

Votati articolul "OMFP nr.1341/2014 privind normele referitoare la bugetul institutiilor publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X