email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Auditare situatii consolidate. Cand exista obligatia auditarii?

auditaresituatieexercitiu financiarobligatiisumesituatii consolidate

In randurile de mai jos, facem referire prin analiza noastra la o firma romana de tip SRL care infiinteaza doua filiale: in Republica Moldova si Marea Britanie.

In prezent, situatiile financiare anuale ale societatii-mama sunt in format prescurtat si nu sunt auditate, pentru ca nu sunt depasite doua din cele 3 criterii (active 365.000 euro, CA 7.300.000 euro, Nr salariati 50), conform  art. 3 din Ordinul 3055/2009.

Daca societatea-mama este obligata sa intocmeasca situatii financiare consolidate (depaseste 2 din cele 3 criterii enuntate la art 12 din Ordinul 3055/2009), stabilim daca in acest caz exista obligatia auditarii situatiilor financiare consolidate.

De asemenea, stabilim si in ce masura e obligatorie auditarea situatiilor financiare proprii chiar daca nu s-au depasit criteriile mentionate la art.3 din Ordinul 3055/2009.



Conform art.29 alin.2 din Legea Contabilitatii nr.82/1991 o societate-mama trebuie sa intocmeasca atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de reglementarile contabile aplicabile.
 
Conform pct.13 alin.1 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a europeana cu respectarea prevederilor pct. 12, o societate-mamă este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca la data bilantului sau entitatile care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii:
   - total active 17 520 000 euro
   - cifra de afaceri neta: 35 040 000 euro
   - numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
   (2) Criteriile de marime prevazute la alin. (1) se determina inainte de compensarea prevazuta la pct. 32 si eliminarea de la pct. 40 lit. a) si b).
   (3) Atunci cand la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua din cele trei criterii prevazute la alin. (1), acest fapt afecteaza aplicarea derogarii prevazute la acel alineat, numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.
 
Situaţiile financiare anuale consolidate ale entitatilor se auditeaza de catre una sau mai multe persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile legii.

Persoana sau persoanele responsabile cu auditarea situatiilor financiare anuale consolidate (denumite auditori statutari) isi exprima, de asemenea, un punct de vedere referitor la gradul de conformitate a raportului consolidat al administratorilor cu situatiile financiare anuale consolidate pentru acelasi exercitiu financiar.
 
Astfel, daca s-au indeplinit doua dintre criterii in doua exercitii financiare consecutive societatea mama va intocmi pe langa situatiile financiare anuale proprii si situatii financiare anuale consolidate. Acestea din urma vor fi auditate obligatoriu potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a europeana.
 
Pentru situatiile financiare anuale ale societatii mama,daca aceasta nu indeplineste conditiile mentionate la art.3 alin.1 din OMFP pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, nu exista obligatia auditarii acestora.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
auditaresituatieexercitiu financiarobligatiisumesituatii consolidate


Data aparitiei: 08 Octombrie 2014

Votati articolul "Auditare situatii consolidate. Cand exista obligatia auditarii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X