email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grup de firme. Ce implicatii fiscale si declaratii se impun?

grup de firmeremunareatiaindemnizatia de detasarecontributiiveniturisalariatidubla impunere
In cazul urmator, societatea A din Romania  face parte dintr-un grup de firme detinute de societatea B din Bulgaria. Un director (cetatean roman) al filialei A din Romania este delegat pentru a prelua managementul altei companii din grup, situata in Bulgaria. Se va incheia un contract de management in baza caruia directorul, cetatean roman, va primi remuneratia compusa din indemnizatie de detasare + o remuneratie fixa.

Acesta ramane si pe statul de plata al filialei din Romania, el pastrandu-si o parte din atributiuni.
Stabilim, asadar, care sunt implicatiile fiscale si ce declaratii va depune in Romania directorul ca persoana fizica. De asemenea, vedem si care sunt obligatiile fiscale pe care societatea din Romania le are in legatura cu venitul realizat de director din Bulgaria.

Trebuie tinut seama de durata activitatilor desfasurate in fiecare stat. Ca regula generala, societatea din Romania este responsabila cu retinerea contributiilor si a impozitelor  aferente veniturilor realizate din Romania.

Sunt cuprinse in veniturile de natura salariala si se impoziteaza  similar salariilor indemnizatiile primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania sunt supuse impozitarii in Romania pentru veniturile din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate. In situatia in care, pentru veniturile din strainatate, statul cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si-a exercitat dreptul de impunere, aceste persoane au dreptul sa deduca, pentru fiecare sursa de venit, din impozitul pe venit datorat in Romania impozitul pe venit platit in strainatate, in conditiile prevazute de Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art. 55 al. 4 lit m) si pct. 87^2. din Normele de aplicare a Codului fiscal, veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv nu sunt impozabile in Romania.

 Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere.

Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Pentru veniturile din salarii obtinute de contribuabilii prevazuti la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal pentru activitatea desfasurata intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, dreptul de impunere revine statului strain daca persoana fizica este prezenta in acel stat pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea.

In aceasta situatie, angajatorul care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania si care efectueaza plata veniturilor din salarii nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii, intrucat dreptul de impunere revine statului strain in care persoana fizica isi desfasoara activitatea.

Pentru aplicarea prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri este necesar ca persoana fizica sa obtina  certificatul de rezidenta fiscala.

Potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata cu Bulgaria, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca:

    a) beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, si
    b) remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat contractant; si
c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau o baza fixa pe care cel care angajeaza le are in celalalt stat contractant.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale in cazul statelor membre UE se aplica prevederile Regulamentului CE nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, modificat prin Regulamentul CE nr. 988/2009 alaturi de legislatia nationala.
 
Regula generala este ca persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respective.

Exceptii:
            - Persoana care desfasoara activitate salariata in doua sau mai multe state membre se supune
- fie legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv sau in cazul in care depinde de mai multe intreprinderi sau de mai multi angajatori al caror sediu sau loc de desfasurare a activitatii se afla in state membre diferite,
- fie legislatiei statului membru in care este situat sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului al carui salariat este, in cazul in care persoana nu desfasoara o parte substantiala a activitatilor sale in statul membru de resedinta.
 
      Pentru atestarea legislatiei aplicabile in domeniul securitatii sociale institutiile competente din statele membre emit documentul portabil A1.
Documentul portabil A1 emis de o institutie competenta dintr-un stat membru atesta faptul ca pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului este legislatia in vigoare pe care o aplica acea institutie.
 
In concluzie, pentru veniturile obtinute din Bulgaria  persoana fizica va depune  declaratia 201. Societatea din Romania va retine impozitele aferente veniturilor platite de aceasta.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grup de firmeremunareatiaindemnizatia de detasarecontributiiveniturisalariatidubla impunere


Data aparitiei: 14 Octombrie 2014
Ultima actualizare: 15 Octombrie 2014

Votati articolul "Grup de firme. Ce implicatii fiscale si declaratii se impun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X