email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocenti. Modificari prin proiect de lege

acciza pentru motorinaproiectreturnareaTVA de rambursateurocentiinactivitateregistrul vehiculelor

Recent a fost publicat de catre  Ministerul Finantelor Publice  la rubrica Transparenta decizionala, proiectul de Hotarare de Guvern prin care se aduc o serie de modificari in scopul aplicarii mai eficiente a schemei de ajutor de stat privind returnarea a 4 eurocenti din acciza pentru motorina.

    Proiectul de Hotarare de Guvern vizeaza, in principal, doua aspecte: asigurarea finantarii schemei de ajutor de stat si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca transportatorii rutieri licentiati care beneficiaza de returnarea celor 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina, accesand aceasta schema de ajutor de stat.

    Astfel, prin proiectul de act normativ se stabileste ca bugetul anual al schemei de ajutor de stat, credite de angajament si bugetare, va fi prevazut la o pozitie distincta in cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale, cu incadrarea in prevederile bugetare aferente Programului "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii" dupa cum urmeaza:

-        pentru anul 2014, credite de angajament si bugetare in valoare de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro;
-        pentru anii urmatori, credite de angajament si bugetare astfel cum vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fara a depasi 626,5 milioane lei pentru anul 2015, 643,2 milioane lei pentru anul 2016, 661,7 milioane lei pentru anul 2017, 680,7 milioane lei pentru anul 2018, respectiv 369,5 milioane lei pentru anul 2019.

    O alta modificare se refera la stabilirea perioadei pentru in care vor fi procesate cererile de restituire de accize, respectiv plata ajutorului de stat se va realiza pana la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesara o perioada de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse in trimestrul I 2019. Aceasta prevedere este necesara intrucat in Ordonanta de urgenta nr. 14/2014 se prevede ca restituirea de accize se realizeaza pentru motorina achizitionata intre data intrarii in vigoare a HG 537/2014 si 31 martie 2019 inclusiv.

    Proiectul de Hotarare de Guvern include, de asemenea, o serie de modificari privind clarificarea si flexibilizarea conditiilor de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licentiati care pot aplica pentru aceasta schema de ajutor de stat.

    Astfel, operatorii economici care au creante de recuperat de la bugetului de stat - de exemplu TVA de rambursat - dar, in acelasi timp, au si datorii, vor fi eligibili pentru a aplica in scopul restituirii accizei, in masura in care datoriile acestora sunt mai mici decat creantele asupra bugetului de stat. Situatia trebuie dovedita de certificatele de atestare fiscala.

    Totodata, a fost mentinuta drept conditie de eligibilitate pentru operatorii din transport rutier interdictia de a avea restante la bugetul general consolidat, la momentul inregistrarii acestora in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, se elimina conditia de a nu inregistra restante bugetare la momentul efectuarii rambursarii de accize, dintre conditiile de eligibilitate, aceasta dovada fiind necesara numai la momentul depunerii cererii de restituire de accize.

    Proiectul de act normativ aduce clarificari si in ceea ce priveste conditia de eligibilitate a operatorilor economici care la un moment dat au fost declarati inactivi. Proiectul de HG precizeaza explicit ca un operator care a avut o perioada de inactivitate si a fost declarat ca atare, dar si-a reluat activitatea si, in momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, devenise din nou activ, va putea fi eligibil pentru a obtine returnarea accizei de 4 eurocenti pentru fiecare litru de motorina.

    De asemenea, in scopul aplicarii unui tratament unitar tuturor operatorilor economici, indiferent daca sunt licentiati in Romania sau in alte state membre, conditiile de eligibilitate care stabilesc ca operatorii economici nu trebuie sa se afle in procedura de executare silita, faliment, orice forma de reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare, respectiv nu trebuie sa intre in categoria intreprinderilor in dificultate, sunt stabilite si in sarcina operatorilor economici din U.E.

    Proiectul de Hotarare va fi transmis spre analiza si aprobare Guvernului.

Sursa: MFP



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acciza pentru motorinaproiectreturnareaTVA de rambursateurocentiinactivitateregistrul vehiculelor


Data aparitiei: 15 Octombrie 2014

Votati articolul "Acciza pentru motorina si returnarea a 4 eurocenti. Modificari prin proiect de lege":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X