email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vicii la taxa

Legile privind reforma in domeniul sanatatii au fost publicate in Monitorul Oficial * Chiar daca taxa pe viciu intra de astazi in vigoare, nu se stie inca cum va fi ea aplicata * Tigarile se vor scumpi cu minim 10.000 de lei pe pachet iar pretul alcoolului "popular" va creste cu 30% * Producatorii de tigari acuza "bulibaseala" legislativa

Legile privind reforma in domeniul Sanatatii au fost publicate in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute (nr.372/28 aprilie 2006), primele reglementari care intra in vigoare, in trei zile de la aparitie, respectiv incepand de astazi, fiind cele privind introducerea taxei pe viciu si exercitarea unor profesiuni medicale. "Taxa pe viciu" a fost introdusa pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate. Cum se va aplica aceasta taxa ramane inca un mister, chiar daca unul legiferat. Concret, in pachetul referitor la legile sanatatii, taxa pe viciu este una de sine statatoare. Guvernul a decis, insa, in urma cu doua saptamani, sa includa aceasta taxa in acciza, pentru a fi evitata astfel o impozitare suplimentara. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, arata ca, in cazul in care taxa ar fi fost una de sine statatoare, asupra ei ar fi trebuit aplicate si accize si TVA. Vladescu preciza ca aceasta modalitate va permite majorarea pretului la alcool si tutun strict cu valoarea taxei pe viciu, si nu cu aceasta taxa la care sa se adauge o acciza. Pana aici, totul este clar numai ca Ordonanta adoptata de Executiv, care prevede introducerea taxei in acciza nu a fost, inca, publicata in Monitorul Oficial, deci nu se poate aplica. In mod normal aceste reglementari a fi trebuit sa fie publicate impreuna si sa intre in vigoare la aceeasi data. Pe de alta parte, producatorii trebuie sa calculeze noile preturi, pe care sa le transmita Ministerului de Finante pentru aprobare si sa le publice in trei ziare centrale, iar abia apoi acestea pot fi practicate pe piata.

Calcul negru

Taxa pe viciu este de 10 euro/1000 de tigarete si de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur. Pentru tutunul destinat fumatului taxa este de 13 euro/kilogram. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur. Persoanele juridice care realizeaza incasari din publicitate la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata. Acciza la tigari este compusa dintr-o acciza specifica, calculata in euro/1000 de tigarete, si una ad-valorem, calculata ca procent din pretul maximal de vanzare cu amanuntul a celei mai bine vandute categorii. Potrivit Ministerului Finantelor, in urma introducerii in acciza a taxei pe viciu, acciza se va majora de la 9,10 euro plus 30% din pretul maximal de vanzare, la 15,53 euro plus 30% din pretul mentionat. De la 1 iulie, conform calendarului negociat cu Uniunea Europeana, acciza la tigari se va majora la 16,28 euro plus 29% din pretul maximal. Cat priveste acciza la bauturile alcoolice, aceasta se va majora de la 465,35 euro/hectolitru alcool la 665,35 euro/hl in prima faza, iar, de la 1 iulie, aceasta va urca la 750,00/hl. Fara taxa pe viciu, accizele la tigari si bauturi cresteau, oricum, de la 1 iulie, insa mai putin.

Sperante pentru Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, estima ca taxa pe viciu va aduce la buget resurse suplimentare de 200 de milioane de euro pe an. Potrivit oficialului citat, veniturile suplimentare vor fi folosite pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public, finantarea programelor nationale de sanatate si pentru rezerva Ministerului Sanatatii Publice (MSP) pentru situatii speciale. Contributiile devin venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice incepand cu 1 ianuarie 2007. Pana atunci, taxa pe viciu, inclusa in acciza va fi colectata de Finante si redistribuita Ministerului Sanatatii. Contributiile sunt virate lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea produselor pe piata interna. Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa elaboreze norme de aplicare a acestei legi, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor legislative.

Vodca mai scumpa cu 50.000 de lei

Introducerea taxei pe viciu in nivelul accizelor va avea ca efect majorarea preturilor la bauturile alcoolice cu pana la 30% si cresterea evaziunii fiscale, afirma reprezentantii asociatiilor patronale din sector si ai companiilor de profil. "Este o mare eroare. Aceasta taxa, care nu se regaseste nicaieri in Europa, nu va avea ca efect reducerea consumului, ci mai degraba imbolnavirea populatiei pentru ca piata ilegala se va dezvolta", a declarat, recent, pentru Mediafax, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase - Garant, Romulus Dascalu. Directorul de marketing al firmei Euroavipo Posta Calnau, Radu Morar, se indoieste ca incasarea noilor taxe va duce la imbunatatirea serviciilor de sanatate si ca astfel vor fi rezolvate problemele din sectorul sanatatii.

Opinia ca introducerea noilor taxe va determina reducerea incasarilor la buget este impartasita si de presedintele Garant, care sustine ca, in aceste conditii, consumatorii se vor orienta spre "tuica si rachiurile de pe piata neagra", a carei pondere in consumul total va creste de la 50%, in prezent, la 80%, sau chiar spre produse precum vinul sau berea. Consumul mediu de alcool pur pe cap de locuitor pe an este de sapte litri, potrivit datelor Garant. In ceea ce priveste nivelul preturilor, Dascalu apreciaza ca acestea se vor majora in medie cu 30%, iar cele mai mari scumpiri vor fi consemnate la vinars si brandy. Astfel, pretul va creste de la 150.000 lei vechi pe litru la 200.000 lei vechi la vodca, de la 110.000 lei vechi la 150.000 lei vechi la lichior, in timp ce la brandy si vinars majorarea va fi de circa 70.000 de lei vechi pana la 300.000 lei vechi. La randul lui, reprezentantul Euroavipo spune ca brandurile din segmentul popular se vor scumpi cu pana la 30%, iar cele din segmentul mediu si premium cu un procent mai mic, deoarece se vand cu un pret ridicat.

Minim 10.000 de lei in plus la tigari

In legislatia privind taxa pe viciu este o adevarata bulibaseala, astfel ca tigarile nu se scumpesc pe 2 mai, a declarat Gilda Lazar, Corporate Affairs Director JT International Romania. "Potrivit Legilor lui Nicolaescu, taxa pe viciu trebuia aplicata de astazi (n.r. - ieri, 1 mai), pentru ca Titlul 11 al legii prevede intrarea in vigoare la trei zile de la publicare. Cum legea a aparut in Monitorul Oficial pe 28 aprilie, taxele trebuiau aplicate incepand de astazi", a spus oficialul JTI. Gilda Lazar a precizat ca Legile sanatatii au fost completate cu o ordonanta de urgenta promovata de Guvern de acum 10 zile, prin care se specifica faptul ca taxa pe viciu este inclusa in acciza. "Legile lui Nicolaescu, fara taxa pe viciu inclusa in acciza, ar determina cresteri de preturi de 16.000 de lei/pachet. In varianta ordonantei de urgenta, cresterea totala a pretului pe pachet ar fi de aproximativ 10.000 de lei. Aceasta ordonanta ar fi trebuit sa se publice odata cu Legile lui Nicolaescu. Nu s-a intamplat asa. Confuzia continua", a mai spus Gilda Lazar. Ea a precizat ca Legile lui Nicolaescu au fost adoptate de Parlament in februarie, Curtea Constitutionala si-a dat acordul la sfarsitul lunii martie, iar pe 13 aprilie au fost promulgate de presedinte. "Guvernul a avut timp sa publice aceste legi abia pe 28 aprilie, ora 16.00, intr-o vineri, cand luni era zi libera, fiind 1 mai", a completat oficialul JTI. Gilda Lazar a declarat ca, in privinta JTI, preturile nu vor creste de pe 2 mai, pentru ca trebuie parcurse niste etape, inclusiv notificarea Ministerului Finantelor Publice si publicarea listelor cu noile preturi la tigarete in presa, asa cum cere legislatia in domeniu. "In concluzie, JTI nu va scumpi de maine (n.r. - de astazi) preturile la tigari. Listele cu noile preturi vor fi publicate, probabil, saptamana aceasta. Daca ordonanta nu va fi publicata, pretul tigarilor va creste cu 16.000 de lei/pachet, iar daca ordonanta se va aplica, pretul se va majora, in medie, cu 10.000 de lei/pachet", a completat Gilda Lazar.

Amenintarea inflatiei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu arata, recent, ca introducerea taxei pe viciu ar putea crea presiuni inflationiste, avand in vedere ponderea ridicata detinuta de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum al populatiei. "Sunt ingrijorat de taxa pe viciu, uitandu-ma la ce pondere mare detin tigarile in preturile de consum, respectiv aproape jumatate din ponderea painii. O majorare de proportii a preturilor ne poate da peste cap prognoza noastra privind inflatia la sfarsitul anului. In gluma spus, ai senzatia ca in Romania se mananca tigari", a afirmat guvernatorul BNR. In cosul de consum utilizat de Institutul National de Statistica pentru calculul inflatiei, tigarile detin o pondere de 4%, in timp ce la paine procentajul este de aproape 8%.

O contradictie fiscala

Pe de alta parte, Dragos Negrescu, consultant economic la Delegatia Comisiei Europene in Romania, aprecia, recent, ca taxa pe viciu este o "contradictie" pentru ca sectorul produselor din alcool si tutun Romania a obtinut o amanare in aplicarea accizei minime impuse de UE, pe motiv ca nu poate suporta o povara fiscala." Pe langa taxa pe viciu, acest sector va trebui sa suporte si cresterea progresiva a accizei, ceea ce inseamna o dubla impovarare", afirma Negrescu. Romania a convenit cu autoritatile de la Bruxelles sa majoreze gradual nivelul accizelor, pana la atingerea cotei minime prevazute in legislatia comunitara.

17 legi intr-una singura

Pachetul privind reforma in Sanatate contine 17 legi, privind exercitarea profesiilor de medic, dentist si farmacist, organizarea spitalelor si a organizatiilor profesionale, sanatate publica, asistenta medicala primara, comunitara si de urgenta, transplantul european, cadrul de asigurat de sanatate, medicamentele, precum si raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse medicale. Legile reformei sanitare au termene diferite pentru intrarea in vigoare, respectiv de la trei zile - cele privind "taxa pe viciu", exercitarea profesiilor medicale si a organizatiilor profesionale - si pana la o luna, un an si chiar sase luni de la aderarea Romaniei la UE.

Sursa : Ziua 02/05/2006

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 05 Septembrie 2006

Votati articolul "Vicii la taxa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X