email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozit pe venitul nerezidentilor. Ce inregistrari contabile facem?

impozit pe venitul nerezidentilord100nerezidentiimpozitimpunereconventie

In cazul urmator, se inregistreaza doua facturi de la doi furnizori nerezidenti: o factura de servicii traducere in valoare de 100 de euro, pentru care a fost retinut impozit pe nerezidenti 16% si s-a platit diferenta de 84 de euro si a doua factura pentru "productie animatie 3D" in valoare de 2.778 euro, pentru care a fost retinut impozit 10% - 278 euro in momentul platii, platind diferenta de 2500 de euro (s-a primit certificat de rezidenta fiscala).

Vom vedea cum trebuie tratate din punct de vedere fiscal aceste spete, cum trebuie declarate in Declaratia 100 si care sunt inregistrarile contabile aferente.

In cazul in care ati primit Certificate de rezidenta fiscala, ar fi trebuit sa aplicati prevederile din Conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statele de rezidenta ale prestatorilor de servicii.

In primul caz - al serviciilor de traducere consideram ca nu trebuia sa retineti la sursa impozit pe venit daca aveati Certificatul de rezidenta fiscala la momentul efectuarii platii catre nerezidenti. In aceste conditii erau aplicabile, de regula prevederile art.7 din Conventiile de evitare a dublei impuneri care preavd impunerea la prestatorul serviciilor.

Daca ati retinut impozitul puteti solicita restiturea acestuia conform art.118 alin.3 din Codul fiscal, redat mai jos:

"(3) In cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus se restituie potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
In cel de –al doilea caz, intelegem ca ati aplicat prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri daca ati aplicat cota de impozit de 10%.

Impozitele retinute la sursa se declara in Declaratia 100  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoarele celei de retinere si pana la aceeasi data se achita la bugetul de stat.

Declararea se face defalcat pe tipuri de venituri  (comisioane, dobanzi, redevente, servicii), incepand cu pozitia 28 (631) pana la pozitia 37 (640) din cadrul formularului. Impozitul retinut pentru serviciile de traducere se declara la pozitia (33)636 – Impozit pe venituri din servicii prestate de nerezidenti in Romania si in afara Romaniei, iar impozitul retinut pe servicii productie animatie 3D – daca sunt considerate redevente – se declara la pozitia (30) 633 – Impozit pe venitul din redevente obtinute din Romania de persoane nerezidente.



Pentru veniturile platite nerezidentilor societatea va trebui sa depuna pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata si Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

Pentru serviciile de traducere:

Plata furnizorului si retinerea impozitului:

    =%             100

5124          84
446            16
Plata impozitului la bugetul de stat:
 
 
446      =          5121    contravaloarea a 16Euro la curs BNR din data platii venitului nerezidentilor.
 
Pentru serviciile de productie animatie 3D:
Plata furnizorului:
401      =          %         2778
                        5124    2500
                        446      278
 
Plata impozitului:
446      =          5121 contravaloarea a 278 euro la curs BNR din data platii venitului nerezidentilor.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitul nerezidentilord100nerezidentiimpozitimpunereconventie


Data aparitiei: 27 Octombrie 2014

Votati articolul "Studiu de caz: Impozit pe venitul nerezidentilor. Ce inregistrari contabile facem?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X