email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii declarative si de plata exista pentru inchirieri imobile si vehicule in strainatate?

obligatii declarativesalariatinchirieri imobilemaisinistrainatatedelegarecodul muncii

Studiul de caz urmator se refera la o companie care are lucrari in UE si non-UE , salariatii fiind obligati sa inchirieze masini pe perioade mici (sub 30 zile) si apartamente pe perioade scurte de timp sau lungi de timp. Vom vedea ce obligatii fiscale si declarative exista.

In raport cu modificarea locului muncii prin delegare/detasare, Codul muncii precizeaza ca salariatul are dreptul la cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Ca regula generala, indemnizatia de delegare/detasare acopera cheltuielile de hrana si cheltuielile marunte uzuale efectuate de salariatul aflat in deplasare.

Spre exemplu, in ceea ce priveste personalul trimis in strainatate, art. 5 din HG 518/1995 prevede ca acestuia i se acorda in strainatate, o indemnizatie zilnica in valuta, denumita diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea si o suma zilnica in valuta, denumita plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare. Prin urmare diurna nu imbraca forma unei remuneratii pentru activitatea desfasurata ci are drept scop acoperirea cheltuielilor de hrana si a celor uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea salariatul pe perioada delegarii.
 
Din punct de vedere al impozitului pe salarii indemnizatia primita de salariati pe perioada delegarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice reprezinta venit asimilat salariilor carora i se aplica regulile de impunere proprii veniturilor sin salarii potrivit art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal
. In mod asemenator, si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aceste sume sunt incluse in baza lunara de calcul a contributiilor sociale individuale obligatorii, potrivit art. 296 indice 4 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, si in cea a contributiilor sociale obligatorii datorate de angajator potrivit art. 296 indice 5 din Codul fiscal
.
Totodata, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit conform art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, nefiind supuse nici contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal.
 
In aceste conditii, in raport cu cheltuielile de transport efectuate pe perioada deplasarii salariatului in strainatate, trebuie deosebit intre cheltuieli necesare indeplinirii obiectivului care a impus deplasarea si cheltuielii aferente transportului in interiorul localitatii acoperite de diurna, doar acestea din urma putand face obiectul impunerii la nivelul salariatului in masura in care sunt suportate de angajator pe langa diurna acordata pentru depăşirea plafonului menţionat mai sus.
 
In raport cu cheltuielile de cazare, in conformitate cu prevederile HG 518/1995, pe perioada deplasarii in strainatate, in situatia in care cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea, personalul poate sa inchirieze si locuinte, insa cu plata unei sume in limita a 75% din plafonul de cazare. Prin cheltuieli de cazare se intelege, pe langa tarifele sau chiria platite, si eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum si costul micului dejun, atunci cand acesta este inclus in tarif. Eventualele plati pentru cazare, care depasesc plafoanele stabilite in conditiile HG 518/1995, se aproba, in cazuri temeinic justificate, de catre conducerile unitatilor trimitatoare, pe baza documentelor de plata.

Pentru societatile comerciale cu capital privat, avand doar caracter de recomandare, potrivit art. 17 alin. (1), pot fi avute in vedere prevederile stabilite prin HG 518/1995, cu respectarea insa a prevederilor negociate prin contractele coletive aplicabile. Pentru a fi insa aplicabile si salariatilor societatilor comecial cu capital privat, prevederile HG 518/1995 vor fi supuse negocierii si inserate in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca fara a aduce atingere drepturilor salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca de nivel superior aplicabile.
 
Sub aspectul veniturilor platite persoanelor nerezidente furnizoare a serviciilor de inchiriere a autovehiculelor si a serviciului de cazare acestea nu vor face obiectul impozitului pe veniturile nerezidentilor in conditiile in care in conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal
sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Trebuie avut in vedere insa faptul ca detinerea unor spatii in vederea desfasurarii activitatii in statele respective poate determina obligatia de inregistrare pe teritoriul acestora a unor sedii permanente, urmand a fi avute in vedere si prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statele respective care pot stabili o perioada minima de detinere a unui spatiu, dar si alte reguli si exceptii cu privire la  nasterea obligatiei de inregistrare a sediului permanent.
 
In concluzie, in situatia analizata societatea nu are obligatii de plata si declarative speciale care decurg din operatiunile efectuate cu exceptia situatiei in care spatiile inchiriate pot reprezenta sedii permanente potrivit legislatiei proprii a statului respectiv sau, dupa obtinerea unui certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale romane, in conformitate cu prevederile conventiilor pentru evitarea dublei impuneri aplicabile.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii declarativesalariatinchirieri imobilemaisinistrainatatedelegarecodul muncii


Data aparitiei: 28 Octombrie 2014

Votati articolul "Ce obligatii declarative si de plata exista pentru inchirieri imobile si vehicule in strainatate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X